Rasprava u Komitetu EU, poruke i za Dodika: “Ne lijte krokodilske suze za BiH, ako želite pomoći morate vikati i tražiti otvorenje pregovora”

Vijesti 08. nov 202315:02 2 komentara
N1

U Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta trenutno traje rasprava o izvještajima koje je podnio komesar za proširenje Oliver Varhelyi. Članovi komiteta su burno reagovali na neke dijelove. Pozdravili su otvaranje pregovora sa Moldavijom i Ukrajinom, ali i tražili podršku za Bosnu i Hercegovinu. Komesara su pitali i za Milorada Dodika te zatražili da mu se uputi jasna poruku da "ne može sjediti na dvije stolice".

“Je li Dodik razlog uvjetovanja pregovora?”

“Zbog teških geopolitičkih okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, pozdravljma preporuke da se pokrenu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, to je važan signal. Podržavamo jasne korake prema istočnom susjedstvu. Ali, ne smijemo zaboraviti zemlje Zapadnog Balakan. Kada će ista podrška biti data Bosni i Hercegovini? Niste spomenuli Milorada Dodika uopće i njegovu destruktivnu politiku je. Je li on razlog za ovu kondicionalnost za pokretanje pregovora?”, upitao je Tonino Picula.

Ilhan Kyuchyuk kazao je kako se zemlje Zapadnog Balkana “ne smiju ostaviti po strani jer njihovi građani se deset godina nadaju priključenju”.

“Federacija zaista i očito radi sve što može kako bi provela reforme i kako bi to pogurala, ali jednu stvar moram jasno reći. Imamo secesionističke ambicije RS. RS prijeti secesijom, sprečava da se provedu neke mjere. Mi moramo imati jasnu komunikaciju Dodiku da ne može sjediti na dvije stolice. Ne možete istovremeno govoriti da hoćete u EU a istovremeno se sastajati sa Lavorovom. Dodiku treba poslati jasnu poruku da mora donijeti odluku”, rekao je Thomas Waitz.

“Ostat ćemo vjerni narodu BiH ako ne ostavimo zemlju na cjedilu zbog jednog čovjeka”

Željana Zovko obratila se kolegama riječima da BiH može ispuniti sve uvjete te poručila: “Obraćam se kolegama svih klubova, molim ih da ne liju krokodilske suze nad BiH. Ako želite pomoći, morate vikati i tražiti da se otvore pregovori s BiH jer je to jedini način jedina garancija mira!”

Varheljyi je odgovorio na pitanja i komentare. Naveo je kako treba odati priznanje vladi na državnom nivou BiH i niovu FBiH te parlamentu koji je krenuo s rezultatima.

“Predani smo tome da im nastavimo pomagati i naša poruka je jasna – vrata su otvorena i u martu smo ponovo spremni procijeniti napredak. Sada je ostvaren napredak, ali treba nam više. Mislim da ćemo ostati vjerni narodu BiH ako ne ostavimo zemlju na cjedilu zbog jednog čovjeka”, poručio je Varhelyi.

Podsjetimo, BiH je dobila uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Potrebno je da ispuni ranije date uvjete kako bi se pregovori otvorili. Opširnije ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare