Čak 28 diplomiranih doktora u Sarajevu ne može do potvrde o završenom studiju

Iako je pandemija koronavirusa pokazala da nam nedostaje ljekara stručnjaka, sada svjedočimo još jednom paradoksu. Čak 28 svršenih studenata medicine ne mogu do posla, do zdravstvenog osiguranja, do polaganja državnog ispita - i ta situacija traje mjesecima.

Šest godina studiranja, potom uredno položeni ispiti, pa odbranjen završi rad. Selma Terzić sada bi trebala izaći pred komisiju i polagati državni ispit, kako bi ostvarila pravo na praktični rad. No, za izlazak pred komisiju, potrebna joj je potvrda o završenom školovanju, do koje ona i ostalih 27 diplomiranih doktora, ne mogu doći.

“To uvjerenje obično potpisuje dekan ili dekanesa, međutim kod nas je problem što je nedavno stari dekan dao ostavku na svoje mjesto, i tu se vodi neki sudski spor. Rektor je sam rekao da će on potpisati te potvrde, ukoliko to bude potrebno, međutim, on je rekao da će sačekati sedam dana, što je nama predugo, jer nama za prijave na državni ispit, treba to do 13-og”, objašnjava nam problem Selma Terzić, diplomirana doktorica medicine.

Odgovor iz Rektorata UNSA

Iz Rektorata za N1 kažu – diplomiranim studentima medicinskog fakulteta potvrde o školovanju biće potpisane već sutra.

“Pošto bi studenti daljim otezanjem trebali da trpe štetu, ja ću to prekinuti na način da ću kao rektor univerziteta, svojim potpisom ovjeriti njihova ovjerenja da oni mogu ostaviti svoja statusna prava, a ovaj proces deponovanja potpisa kolegice dekanice, i njen upis u sudski registar kao lice za zastupanje MF nastaviti ćemo raditi intenzivno prema sudu da to riješimo”, navodi Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Saopštenje Medicinskog fakulteta UNSA

Iz sarajevskog Medicinskog fakulteta nam potvrđuju, sva dokumentacija je pripremljena i biće upućena na potpis rektora. U pravnom su vakuumu, pojašnjavaju, zbog sudskog spora koji se na Kantonalnom sudu vodi po žalbi bivše dekanese.

“Medicinski fakultet i Rektor Univerziteta u Sarajevu su Kantonalnom sudu u Sarajevu uputili urgenciju za hitno postupanje po predmetu žalbe prof. dr Semre Čavaljuge. Nadamo se da će se ovo pitanje riješiti po hitnom postupku jer u skorom periodu očekujemo potpisivanje diploma koje će morati biti potpisane od strane Rektora i v.d. dekanese Fakulteta”, navodi se u saopštenju Medicinskog fakulteta UNSA.

Ukoliko Selma i njene kolege u narednim danima ne dobiju potvrdu o završenom školovanju, neće moći aplicirati za posao. Bez uvjerenja o diplomiranju, ne mogu se prijaviti ni na biro. Samim time, gube i zdravstveno osiguranje.

Važnost cijelog ovog procesa pojasnila je dodatno i sama Selma Terzić.

“To je izrazito bitno za nas mlade koji trebaju da se zaposle i da počnu raditi, zarađivati, i na kraju krajeva to je ono što smo mi čekali 6 godina i ono za šta smo vrijedno radili tako da je vrijeme da nam se to isplati na način da dobijemo posao da počnemo raditi ono za šta su nas obučavali”, navodi Selma Terzić, diplomirana doktorica.

Hoće li problem 28 diplomiranih studenata biti riješen u narednim danima ili će ostati u međuprostoru – bez prava na zdravstveno osiguranje i borbe na tržištu rada? Da li će i oni postati kolateralna šteta neuređenog sistema u kojem živimo, ostaje da se vidi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad