Čampara: Dodiku će brzo doći pred Sud BiH u Sarajevu, Ramo Isak je pogriješio

Vijesti 28. sep 202318:28 0 komentara

Zašto Dodik i dalje diktira tempo svih procesa u Bosni i Hercegovini? Pristaje li Trojka trgovinu sa SNSD-om, i po kojoj cijeni? Je li Federalna većina u stanju iznijeti reforme ali i imenovati ljude na ključnim pozicijama? Kada će na dnevni red Izborni zakon? Zašto se ništa ne poduzima na suzbijanju femicida? Kako pravično procesuirati napade na povratnike u oba entiteta? Kako komentira rad svog nasljednika na poziciji ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH? Za Dan uživo odgovarao je Aljoša Čampara, izaslanik u Domu naroda FBiH (NiP).

Na samom početku razgovora kazao je da li u aktuelnom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH imaju potrebnu većinu.

Naime, Čampara tvrdi da imaju stabilnu većinu i da su to do sada pokazali.

“Većina zasigurno postoji. To smo pokazali i kod samog izbora Vlade FBiH. Postoji parlamentarna većina i naravno da bi bolje bilo da je ona što šira. Također, dobro je i kada opozicija podržava neke zakone i odluke. Mnogi su govorili da mi nemamo većinu ni kod imenovanja Vlade FBiH, pa se pokazalo na kraju da imamo”, kazao je Čampara.

No, kako kaže najveći poraz u cijelom procesu u proteklom periodu je što se dešavala krađa i zavrtanje ruku, kao i sumnjivi poslovi kod odabira samih delegata.

No, potom se osvrnuo i na rad Rame Isaka, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH. Na pitanje novinara kako komentira i imenovanje sina Rame Isaka na poziciju prvog čovjeka KPZ Zenica, Čampara je kazao:

“Sin mu je u prošlom mandatu sa SDA, čini mi se bio ministar u Vladi ZDK. Ne branim to što Ramo radi, ali što se tiče posla mislim da korektno radi svoj posao. Imenovanje njegovog sina je greška i nije to trebao učiniti. Tim postupkom je narušen kredibilitet ove većine. Nije prvi Ramo Isak to uradio, ali to ne opravdava Trojku. Nikada ja to ne bi kao roditelj uradio svom sinu. Kod nas to ne može naići na odobravanje. Smatram da je to i greška Trojke ogromna”, kazao je.

Potom je dodao:

“Ramo Isak nakon svega bi možda i promijenio svoju odluku. Ne mogu ništa drugo reći osim da je to greška i Rame Isaka i Trojke. I sada mnogi to koriste. Bolje da to nije uradio i da to Trojka nije uradila. Nije on jedini, ali to ne opravdava”.

Komentirao i je i zbog čega još uvijek nema smjene Sebije Izetbegović.

“Sada je to stvar Vlade FBiH. Trebalo je na današnjoj sjednici to da bude. Prvo se mora smijeniti Upravni odbor, a potom i Sebija Izetbegović. Ne mogu da vjerujem da postoji razlog da Sebija Izetbegović ostane na toj poziciji do isteka mandata. Ukoliko postoji onda je to izdaja unutar same Trojke. Nemam tih informacija da neko opsturira to. NiP ne odustaje od zahtjeva za smjenu”, kazao je Aljoša Čampara.

Na pitanje voditelja Borisa Breze šta se čeka sa rekonstrukcijom Vlade KS, Čampara je kazao:

“Ne znam jesu li stranke raspodjelile te funkcije. Žao mi je što gubimo vrijeme na te neke rekonstrukcije. Nisam zadovoljan sa radom Vlade KS. Imali su stalna politička prepucavanja i to je oduzelo vrijeme za konkretan rad. Trebalo bi da dođe do nekih izmjena. Za narednu sjednicu nije to najavljeno. Trebamo se više fokusirati na neke velike projekte u Kantonu Sarajevo, a manje da se bavimo nekim rekonstrukcijama Vlada”, smatra Čampara.

Osvrnuo se i na opoziv Srđana Mandića, načelnika Općine Centar te kazao da li su istinite priče o postojanju dvije “struje” unutar Naroda i pravde.

“Mislim da je to glupost koja se desila Trojci i to godinu dana pred izbore. Tu nema nevinih, apsolutno sam protiv ovog načina. Isto se radilo i u Općini Novo Sarajevo”.

Postoje li struje?

“Postoje u svakoj stranci neke struje, ali to postoji u malo u većim strankama koje dugo postoje. Svi su saznali iz medija da se desio opoziv. Elmedin Konaković je saznao iz medija za to. Konaković ne podržava takav način na koji se sve to desilo. U dobrim odnosima sam sa svim ljudima, nema netrpeljivosti sa Kemom Ademovićem. Apsolutno nemam nikakvih problema, stalno nešto pokušavaju da prave to. Volio bih da je NIP izrastao u neku veću stranku, ali nisam to nešto posebno primjetio. Greška što se sve ovo dešavalo. Nije dobro za Trojku da ima te trzavice unutar sebe”, kaže Čampara.

Na kraju razgovora osvrnuo se i na koaliciju na državnom nivou te prokomentirao odnosa sa Miloradom Dodikom, liderom SNSD-a i predsjednikom RS.

“Dodik uvijek ima nastup da ako ne bude kako on želi, da završava sve razgovor. Uredimo, onda završimo. Stalno su neke prijetnje. Ne mora, ne mora ni Trojka biti u vlasti. Ja sam dio Trojke i ja tako smatram. Dodik niti će kada dobiti novi zakon o Ustavnom sudu niti još neke bitne stvari. O nekim stvarima nemamo šta pričati. Govorim u svoje ime. Mada, mislim da 99.9 posto unutar Trojke isto tako razmišlja. Dodiku je sve rečeno”, kazao je.

Šta ako Dodik blokira?

“Neka blokira. Neće biti prvi put da blokira. Ne znam šta bi Čović uradio. Dodiku bi bilo najbolje da se sada posveti svojoj odbrani, on je sada optužen za krivično djelo. On će vrlo brzo doći pred Sud BiH u Sarajevu gdje će se izjašnjavati o krivnji. Neka radi na svojoj odbrani. Ovo je kraj njegove političke karijere”, kazao, a onda dodao:

“Ko bude insistirao da ukidamo Ustavni sud i da pretvaramo u etnički sud, etničko glasanje i ko pristane na to, onda njega stvarno treba objesiti. Nema šanse da se to desi. To su za mene gluposti da može neko pričati da ćemo dati Ustavni sud, izborni zakon… Ne trebaju se mučiti oko toga, to neće nikada dobiti”, kazao je Aljoša Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!