Čampara o zabrani obilježavanja Dana državnosti BiH u dva grada: “Rade sve da prikažu da su diktatorsko društvo”

Vijesti 24. nov 202318:25 0 komentara
N1

O sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, aktualnim političkim temama, odnosu u koaliciji - razgovarali smo sa Aljošom Čamparom, kantonalnim zastupnikom Naroda i pravde i izaslanikom u Domu naroda Federacije BiH.

“Danas smo usvojili nacrt budžeta KS, umanjen u odnosu na prethodni budžet. Mislim da je glavni razlog u izmjeni pondera. Vlada će morati pokušati premostiti nedostatak i uraditi sve da svaki resor bude zadovoljen. Ovo je nacrt, bit će još izmjena, bit će javna rasprava”, kazao je Čampara.

Sebija Izetbegović odgovorila UO KCUS-a, traži saglasnost federalnog ministra zdravstva za smjenu?

Mi smo svi svjedoci da se to pokušava odugovlačiti na sve načine, nisu mi jasni porivi da se to odugovlači. Evidentno je da je na sceni novi saziv UO, kao i glavna činjenica i glavni argument da je gospođa izgubila zvanje profesora, a to je jedan od glavnih uslova da bi neko mogao obnašati funkciju. Tu je sve sasvim jasno i ne vidim nikakve razloge na odugovlačenje“, kazao je on.

Helez izjavio da postoje kampovi u RS?

To su navodi gospodina Heleza, naravno da sve navode treba provjeriti, mi imamo nadležne agencije koje se bave tim pitanjem. Ne sumnjam da će nadležne službe izvršiti provjere. Vidim da se dosta polemiše oko toga, imamo neke žustre odgovore od stranaka iz RS. Uvijek je bilo nekog govora i odlaska na strana vojna ratišta, zato kažem da nadležne institucije trebaju i moraju sve provjeriti“, ističe Čampara.

“Mislim da smo mi kao država reagovali pravovremeno u slučaju odlaska nekih državljanina na strana ratišta. Ima još ljudi koji se u potpunosti nisu vratili, ali najbitnije je da oni koji su došli da su procesurirani i postoje agencije koje prate njihov rad”, dodaje Čampara.

Obilježavanje Dana državnosti i zabrane skupova u Banjaluci i Mrkonjić gradu?

Oni u posljednje vrijeme rade sve da prikažu da su jedno diktatorsko durštvo. Dodik to radi kod samog načina donošenja zakona, ovo je pokušaj negiranja i minimiziranja države. To je jedan pokušaj prikazivanja da država BiH po njemu ne funkcioniše. Šta je posebno interesantno da on kao bosanski Srbin to radi i negira sve tekovine ZAVNOBIH-a gdje su od svih tih delegata vjerovatno najviše i Srba bilo učesnika koji su glasali da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego sve to. Negira povijest svog naroda koji je u tim momentima predstavljao borbu protiv fašizma“, poručio je Čampara.

Čampara ističe da je budućnost BiH u NATO savezu.

“Ja mislim da bi dobro bilo da svi budemo na sastanku sa Stoltenbergom. Ja mislim da je budućnost BiH u NATO savezu i EU. Doći će to vrijeme, naravno da je trebalo doći ranije ali mislim da će doći. Ima i sastanak u Briselu, nadam se da će nekoliko zakona biti usvojeno i da ćemo u martu imati priliku da počnemo pregovore i otvorimo poglavlja za pristupanje EU”.

“Ja sam za relaksaciju odnosa sa Hrvatskom, trebamo iskoristiti činjenicu da imamo najveću granicu s njima. Hvala im što nas podupiru. Mislim da gospodin Konaković radi jako dobar posao na promjeni imidža BiH u svjetskim institucijama”.

Čampara je još kazao da je svjestan da postoje blokade, ali da se ide naprijed.

“Blokada ima, bit će ih neko vrijeme, to je kao da sa tegovima idete naprijed. Ide se sporije ali se ide”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!