Čavalić najavio inicijativu: Gašenje sijalice u hodniku neće spasiti Elektroprivedu

Vijesti 12. apr 202417:44 0 komentara

Koliko smo daleko od obećanog minimalca od hiljadu konvertibilnih maraka u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koliko blizu nedavno spomenutom obračunu struje po takozvanim blok tarifama - pitali smo ekonomskog analitičara i federalnog zastupnika Admira Čavalića.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine prije par dana je dao saglasnost za uvođenje takozvanih blok tarifa. Prijedlog je u međuvremenu upućen FERK-u, koji treba odobriti zahtjev u roku od 60 dana. Može li se ponoviti slučaj iz RS, kada je entitetski ustavni sud utvrdio da takav sistem obračuna nije u skladu sa ustavom – o tome smo u emisiji Dan uživo razgovarali sa zastupnikom Stranke za BIH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ali i ekonomskim analitičarem, Admirom Čavalićem.

Tvrdi – nisu tačni navodi Elektroprivrede BiH da bi ova mjera zaobišla 60 posto korisnika, a postavlja se pitanje i učinkovitosti mjere blok tarife. Ona bi, kaže, morala biti predložena samo kao kratkoročna, nikako kao dugoročna mjera.

Nadalje, sve i da mjera ne bude osporena, ona iz dubioze neće izvući Elektroprivredu BiH, dodao je.

“Štetu bi najviše trpile porodice sa više članova, to je ključno. Sugerisalo im se da gase sijalice u hodniku. To nije problem – problem je što moraju grijati prostor, praviti da se jede, imati uključen bojler za kupanje. Struja nije luksuz. Poremetile su se ekonomske norme”, naglasio je Čavalić, dodajući da se, s druge strane, ne vodi računa o tome koliko u BiH imućnih pojedinaca koji ne provode vrijeme u kućama ili vikendicama, ili su sebi priuštili energetski efikasne uređaje.

Zato će na sjednici federalnog parlamenta podnijeti inicijativu da FERK odbije prijedlog ovakve mjere. Iduća sjednica zakazana je, nakon izvjesnog vremena, za 22. april.

“Mi smo za četiri mjeseca imali samo jednu sjednicu, kao da je tehnička vlada, kao da smo u nekoj blokadi. Problem je unutar vladajuće većine, nema dogovora oko nekih pitanja – nagađam – to su možda trgovanja oko tendera, poslova, možda oko sudije Ustavnog suda, možda oko južne interkonekcije…”, naveo je Čavalić.

No, čeka se i na set fiskalnih zakona, kojima bi se mogao omogućiti rast minimalnih plata. Pokušavaju li vladajući sada pobjeći od prošlogodišnjeg obećanja o minimalcu od 1.000 KM?

“Pokušavaju. I to na dva načina. Sada neki ministri već govore da se ne trebaju davati rokovi, iako se ranije kao rok spominjao 1. juli. Drugi izgovor – koriste se argumenti Fadila Novalića pa se spominje nestabilan budžet i ugrožavanje penzionih fondova”, rekao je.

Čavalić poručuje da je ovo pitanje isključivo hrabrosti, te iako opozicionar, dodaje da bi podržao Vladu po ovom pitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!