Čekaju danima na utovar uglja, neizvjesna isporuka građanima

Vijesti 22. aug 202221:48 0 komentara

Brojni prevoznici sa područja Tuzlanskog kantona čekaju danima na utovar uglja pred rudnikom Šikulje koji posluje u sklopu Rudnika Kreka. Prevoznici su ogorčeni sporošću i neizvjesnošću isporuke uglja i njima i građanima.

Prevoznici pričaju kako potpišu predračun pa čekaju nekoliko dana da bi uplatili u banci. Potom dolaze pred rudnik i čekaju.

“Krenu raditi ujutru od pola 8. Onda odmaraju, pauza oko 9.00, pa opet odmaraju. Onda uđu tri ili četiri kamiona i kažu da je smjena gotova. A nekada za jedan dan dođe 280 tona. To je oko 30 kamiona i to u jednoj smjeni. Znači, kada hoće da rade, oni rade.”, kaže Damir Selimi.

“Ograničili su nas na po 15 tona. Ja uplatim na ženu, dijete, komšiju, saberem, a da bi uplatio 50 tona. Uložim 5.000 ili 6.000 KM. U srijedu sam uplatio, još iz direkcije nisu poslali otpremnice.”, dodaje Samed Halilović, prevoznik.

Tonu uglja plaćaju 123 KM, a tvrde da često dobiju i zemlju.

Selvedin Kurtić, prevoznik, kaže:

“Čekaš pet dana, ne znaš šta ćeš i natovariš zemlju kao ja jučer. Ako si izašao na kapiju, ne može reklamacija. Ne mogu ja vidjeti dok ne natovarim. De ti sad dokaži nekome da nisma ja kriv. N emogu ja razabiratu. Traka sipa i to je to.”

“Ja kada istovarim, bude zemlje pola tone, mene čovjek zove i ja mu vratim pare, a meni ovdje neće niko vratiti.”, dodaje Samed Halilović, prevoznik.

U TK imaju rudnici Mramor, Šikulje, Dubrave, Đurđevik, Banovići, te prevoznici ne žele ići po ugalj u Stanare ili Ugljevik, ali njihovo poslovanje sa Krekom je sve teže.

“Odgovorni su svi u ovoj Kreki jer niko neće da radi. Samo smjenjuju jedan drugog. Na ovom predračunu imaju tri potpisa, a sve to može raditi jedna žena. Dođe ovaj se potpiše, pa prođe tri, četiri dana da se potpiše drugi, Četiri ih sjede samo za jedan papir“, kaže Damir Selimi.

Čekajući i po danu i po noći, prevoznici su prisiljeni štititi kamione na razne načine pa na rezervoare stavljaju katance, a na akumulatore lance da bi spriječili krađe. Samo u Šikuljama uglja ima za njih, ali zbog svih problema ne znaju šta će dalje.

“Sada ti kaži građanima da nema uglja. Kada kažeš da nema, lažeš. Postaješ nepošten kod građana i kojid svojih mušterija i firmi za koje još malo vozim”, rekao je Selvedin Kurtić, prevoznik.

“Kažu mi: Evo ti 20 KM više, de meni dovuci. Stariji narod, boji se zime kao i svako. I od jadne penzijce daju meni. Sad ženi istovario dvije tone i dade mi 5 KM i zahvaljuje se kao da sam joj džabe dovukao.”, Samed Halilović, prevoznik.

Tražili smo informacije i komentar o ovom problemu od Elektoprivrede BiH u čijem sastavu posluju Rudnici“ Kreka“. Međutim, odgovor je izostao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!