Čelnici Helsinške komisije: Podrška OHR-u, ali ne i najavljenim izmjenama zakona

Vijesti 28. jul 202211:34 0 komentara
Freeimages

Američki senator Ben Cardin i zastupnik Steve Cohen izrazili su duboku zabrinutost zbog namjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da nametne izmjene izbornog zakonodavstva samo dva mjeseca pred opće izbore u zemlji, upozorivši kako najavljene izmjene samo “idu u korist vodećoj etnički utemeljenoj političkoj stranci bh. Hrvata”. Izrazili su podršku Uredu visokog predstavnika u BiH, ali ne i najavljenim izmjenama.

Cardin i Cohen su predsjedavajući odnosno dopredsjedavajući Komisije za sigurnost i suradnju u Europi, poznatoj i kao Helsinška komisija, neovisnog tijela američke Vlade koju je osnovao Kongres 1975. godine kako bi pratila i promovirala usklađenost sa Helsinškom deklaracijom i Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Dijelimo zabrinutost članova civilnog društva, akademske zajednice i političke zajednice u Bosni i Hercegovini zbog trenutnog prijedloga visokog predstavnika međunarodne zajednice da se izvrše izmjene izbornog sistema u BiH neposredno prije nadolazećih općih izbora. Ove izjene zapravo samo idu u korist vodećoj etnički utemeljenoj političkoj stranci među bh. Hrvatima i dodatno učvršćuju snagu razdvajanja etničke pripadnosti u bh politici u cjelini”, poručili su u zajedničkoj izjavi.

Naglasili su također kako je vrijeme uvođenja ovih izmjena problematično.

Helsinška komisija već dugo podržava izborne reforme u Bosni i Hercegovini koje uklanjaju etničku pripadnost iz vlasti. Takve bi reforme trebale biti osmišljene tako da građanima daju širi raspon istinski demokratskih izbora, mogućnost da svoje izabrane dužnosnike pozovu na odgovornost, zasluženi osjećaj stabilnosti i neophodnu nadu za europsku integraciju”, naglasili su predstavnici američkog Kongresa, izrazivši sumnju u “istinski napredak” kojeg bi nametnute mjere mogle donijeti.

Podržali su snažniju ulogu međunarodne zajednice i njenih predstavnika u zemlji, uključujući i Ured visokog predstavnika.

Međutim, vjerujemo da ova konkretna mjera, ako se sada nametne, neće predstavljati istinski napredak koji je potreban BiH i zapravo može pogoršati stvari”, dodali su Cardin i Cohen.

Podsjećamo, visoki predstavnik jučer je nametnuo tehničke izmjene izbornog zakonodavstva BiH, ponudivši političarima rok od šest sedmica da postignu dogovor o ostalim izmjenama koje uključuju i imenovanje u Dom naroda, a ukoliko se to ne dogodi visoki predstavnik će nametnuti i taj dio izmjena Izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!