Čengić: Ne očekujem dogovor za vlasti u FBiH, Schmidt pomogao SDA i HDZ-u

Vijesti 13. feb 202311:45 0 komentara

"Nermin Nikšić nije dobro pregovarao jer od pet ključnih pozicija imate samo jednog ministra iz SDP-a. Dva predsjednika parlamenta su iz NiP-a, a mi sami imamo glasova kao oni zajedno. Mi imamo jednu poziciju - oni četiri. Nije dobro, ali ne trebamo se ljutiti na druge već na nas", rekao je Irfan Čengić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Naveo je kako Elmedin Konaković bio dobar pregovarač i da je znao tačno šta želi te da mu zbog toga ukazuje respekt.

“Schmidt radi u korist stranaka desnog centra EP”

Čengić je istakao kako ne očekuje da se postigne dogovor za uspostavu vlasti u FBiH.

“Ne vjerujem da će Schmidt nešto mijenjati jer je rekao u Pressingu na N1 kako očekuje da se dogovorimo. Da li ćemo dobiti vladu FBiH je na dugom štapu jer SDA ima mehanizam, ukoliko želi, da SDA ostavi još četiri godine Fadila Novalića na vlasti i to im je Schmidt omogućio. Isto je i HDZ-u”, rekao je Čengić za N1 i dodao kako Schmidt “služi strankama koje pripadaju desnim konzervativnim, bilo bošnjačkim ili hrvatskim”.

“Prvenstveno je htio pomoći HDZ-u, a time i SDA”, dodao je.

Govoreći o saslušanjima Schmidta, kazao je kako misli da su kolege parlamentarci širom zemalja PIC-a, “svjesni da je Schmidt potpuno promašaj na ovom mjestu i da služi isključivo bildanju CV-a i pomaže strankama desnog centra EP”.

Koalicija sa SDA u Livnu

Kada je riječ o koalicijama, Čengić je rekao kako vjeruje da će na onim nivoima gdje dobiju vlast raditi puno bolje od svojih prethodnika.

“Trojka je prije svega kompaktna i to pokazujemo u sredinama gdje imamo većinu. Ne mogu odgovarati za koalicione partnere HDZ i SNSD jer ne vjerujem da se išta promijenilo u ove četiri godine. Za NiP i Našu stranku mogu jer mislim da će kadrovi ovih stranaka raditi taj posao pošteno i najbolje što znaju”, rekao je.

Kazao je kako se lokalni nivoi razlikuju u koalicijama jer se one formiraju prema potrebama građana.

“U Livanjskom kantonu smo u koaliciji sa SDA jer je građanima bila potreba ljudi koji žive tamo da se ukloni HDZ. Mislim da su građani u ovom trenutku nervozni jer uz pomoć blokada na osnovu odluka koje je postavio Schmidt nismo još formirali vlast u FBiH i nismo još u KS. Da li su zadovoljni radom ili ne, imaćemo priliku da vidimo kada počnemo raditi”, rekao je.

O novom premijeru KS

Istakao je da su krenuli u formiranje Vlade KS jer su uvidjeli da će federalna vlada biti pod blokadom. Kazao je i to da će premijer KS biti predložen ove sedmice.

“Po izbornim rezultatima to bi trebao biti neko iz SDP-a ili NiP-a, ali možemo to prepustiti Našoj stranci. Očekujemo da predlože nekoga s političkim iskustvom, a ne da traže premijera sa strane. Treba nam neko najbolji. Ako ćemo dati Našoj stranci, evo Sabina Ćudić – zašto ne bi ona bila prva primjerka KS? Dobila je preko 20.000 glasova, bila zastupnica KS i FBiH. Ako ona ne želi imate federalne i Kantonalna zastupnike kao što su Vildana Bešlija i Nihad Uk.  Zašto nam želite dovesti nekoga sa strane ko nema izborno iskustvo ni legitimitet građana, a vodit će vladu u teškom trenutku kada smo izgubili preko 30 miliona KM”, kazao je.

U maju zabrana pušenja u FBiH

Govorio je i zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima. Zakon stupa na snagu u maju.

“Primjena kreće u maju i onda ima šest mjeseci do godinu dana kada se neće kažnjavati, odnosno kada im se ostavlja period prilagodbe. Ostaju specijalizirani objekti kao što su nargila barovi, ali nema više pušenja u mjestima gdje se služi hrana”, rekao je Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!