Čengić o formiranju Vlade FBiH: Bradara bi uradila isto što i Lendo

Vijesti 02. mar 202317:34 0 komentara

Kako do nove Vlade FBiH uslijed aktuelnih pozicija? Naša Emela Burdžović je pokušala dobiti odgovr na to pitanje u emisiji Dan uživo u kojoj je gostovao SDP-ov zastupnik u Domu naroda PSBIH Irfan Čengić.

Rok za formiranje Vlade FBiH je 30 dana šta će se dešavati?

“Ono što očekujem da će Lidija Bradara imenovati Vladu sa 16 ministara i premijera, da će Stojanović taj prijedlog potpisati ali da gospodin Lendo neće potpisati tu Vladu i ta Vlada neće moći doći na potvrdu u Parlament. Na tri načina možemo izaći iz te situacije, izmjenom Ustava, da Schmidt napravi neke poteze ili da se politički dogovorimo” kazao je Čengić.

Lendo je rekao da nema vlade bez SDA, kako to doživljavate, kao bolokade ili prosto opravdanu pobunu na temelju osvojenih glasova?

“SDA korsti sve ustavne mehanizme da ostvari svoje političke ciljeve, svaka stranka ima svoje ciljeve, neko će to nazvati blokadom, nažalost Schmidt to tako ne naziva. Nažalost i naši partneri HDZ bi isto tako radili. Oni se pozivaju na legitimno predstavljanje koje ja ne priznajem. No, Ustav im daje to pravo.” odgovorio je Čengić.

Kako bi se Lidija Bradara ponašala u ulozi Lende?
“Neodgovorima na novinarsko pitanje pokazala je licemjerstvo. evo sada da DF i HDZ 1990 i Osmorka skupe većinu, vjerujte ona ne bi potpisala tu Vladu. HDZ ne poštuje parlamentarnu većinu ali sam siguran da je poštuje SDP. Volio bih da smo izbacili i SDA i HDZ iz Vlade ali nismo to učinili. Naši lideri su nas uvjeravali da idemo sa HDZ-om zato što su nužni, Konaković je to govorio, a sada vidimo da nisu bili nužni nego je postojao politički dogovor.” rekao je Čengić.

Kakav je osjećaj biti u koaliciji sa HDZ-om?
“Nije nimalo lagano biti u koaliciji sa ljudima sa kojima ne dijelite iste političke vrijednosti ali vjerujem da u ovakvom ustavnom sistemu ne možemo bez njih,” kazao je, između ostalog, Irfan Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!