Čengić otkrio koga bi volio vidjeti na čelu SDP-a

Vijesti 24. apr 202318:05 3 komentara
N1

Gost „Dana uživo“ danas je i bio zastupnik u Skupštini KS, te delegat u federalnom Domu naroda, SDP-ov Irfan Čengić. Govorili smo o blokadi formiranja vlasti u FBiH, mogućim rješenjima, djelovanju visokog predstavnika, ali o tome koga bi volio vidjeti na čelu SDP-a, i drugim temama.

Da li bi sve oko formiranja vlasti u Federaciji BiH bilo riješeno ukoliko bi Schmidt povukao rješenje koje je nametnuo, upitali smo Čengića.

“Ne bi bilo riješeno jer ukoliko bi on sve povukao, Lendo i dalje ostaje predsjednik Federacije BiH. On je zakomplikovao način izbora Federacije BiH, odnosno ojačao etničke klubove, želio je da pomogne HDZ-u, a isto je to uradio i SDA-u. U želji da pomogne HDZ-u, pomogao je i SDA-u, i zato smo u takvoj situaciji jer on nije promišljeno donio odluku”, istaknuo je Čengić.

Rupe u Schmidtovim odlukama

Čengić je istaknuo da se može desiti da imamo tri bloka od kojih niko nema parlamentarnu većinu.

“Može se desiti da ostanu Trojka i HDZ, da DF i SDA budu na jednoj strani, a na trećoj da budu SBIH i NES. Bez obzira šta će se desiti u Federaciji BiH, moj stav je da ova koalicija u KS mora završiti svoj mandat do kraja, posebno jer su u prvih mjesec dana uzeli dosta reformskih koraka i nastavili  što je radila prethodna Vlada”, naveo je Čengić.

Mišljenja je da su najviše zakomplikovali jer nisu koristili određene rupe u Schmidtovim odlukama.

“Pa zbog toga nismo zakazali sjednicu Doma naroda 31. dan kad bi pao već broj sa 11 na 7. Nismo koristili ustavno zagarantovane mehanizme pritiska na gospodina Lendu, pa ih ne koristimo ni danas. A to je zbog HDZ-a, jer oni to ne žele”, kazao je.

“HDZ-u ne smeta ova blokada”

Kazao je i jedno rješenje kako da se stvori enorman pritisak na Lendu.

“HDZ i NiP ministri danas mogu da daju ostavke u Vladi FBiH, napuste Vladu FBiH i ona nema više kvorum i nema nikakvo funkcionisanje. Pod takvim pritiskom ne vjeruj da bi iko zdravog razuma izdržao duže od 30 dana. Da blokira Federaciju BiH, ne bi bilo sjednica, ne bi bio imenovanja i bitnih odluka za funkcionisanja Vlade. Naravno da HDZ neće to uraditi. HDZ-u ne smeta ova blokada. Izborne reforme neće biti bez SDA. Dok pričamo o Vladi FBiH i uspostavi vlasti HDZ i SDA sve vrijeme zajedno imenuju v.d. kadrove u Bh telecomu i Elektroprivredi Mostar i slično”, rekao je Čengić, navodeći da se  upravo zbog toga ta kriza ne osjeti, jer HDZ se u Vladi FBIH ponaša kao da je partner SDA.

Slijede unutarstranački izbori, koga bi Čengić volio vidjeti na čelu stranke.

“Mislim da stranku trebaju voditi ljudi koji imaju najveće povjerenje građana, što znači Denis Bećirović“, rekao je Čengić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare