Čengić za N1 o održavanju čistoće u Sarajevu: Jedna od najgorih noćnih mora, nisam nikada obećao da će biti čisto

Vijesti 20. jun 202417:59 0 komentara
N1

Turistička sezona u Sarajevu u punom je jeku, sa općinom Stari Grad kao najposjećenijom destinacijom. O ponudi za posjetioce, kao i završenim, ali i najavljnim projektima za N1 je govorio načelnik Irfan Čengić.

Danas je u Općini Stari Grad održana prezentacija projekta revitalizacije lokaliteta Kasarne “Mustafa Hajrulahović Talijan” na Zmajevcu. Projekat su prezentirali predstavnici Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su isti predložili Općini Stari Grad prepoznajući potencijal ovog lokaliteta, ali i njegov značaj za građane.

To je jedan od projekata o kojem se priča 20 godina, a ništa se ne radi. Po prvi put je predstavljen idejni projekt, cilj je izgraditi sportsko-rekreativni centar i Muzej Armije RBiH, čime spajamo sport i kulturu sjećanja“, naglasio je Čengić.

Pojasnio je kako je predstavljanje idejnog projekta bio prvi korak, a budući da se radi o zaštićenom prostoru potrebno je čekati dozvole za početak gradnje, kada će se govoriti o rokovima izgradnje.

Istaknuo je kao značajan detalj da je Vlada Federacije BiH odobrila projekat, s obzirom da se radi o bivšoj kasarni, odnosno neperspektivnoj vojnoj imovini kojom upravlja Vlada FBiH, Udruženje građana Zelene beretke i lokalna zajednica.

Koji se još projekti planiraju u narednom periodu u na području ove sarajevske općine?

Čengić je nabrojao nekoliko projekata koji su u toku ili pripremi, a koji uključuju obnovu fasada na školama, vrtić na Širokači, obnovu ulica, dodavši da se radi o milionskim projektim.

Najavljuje i rekordnu turističku sezonu, ali naglašava problem nemogućnosti izgradnje dodatnih hotelskih kapaciteta na području općine Stari Grad, “pa naši turisti koji dolaze radi Starog Grada odlaze u druge općine i tamo plaćaju boravišnu taksu, a sigurno je da su Stari Grad i Mostar dvije najatraktivnije lokacije u BiH”.

Govoreći o još jednom bitnom projektu, radovima na cesti za izletište Barice, Čengić je najavio kako se očekuje da radovi startaju u augustu ili septembru, te da bi do kraja naredne godine radovi trebali biti završeni.

Kada je u pitanju čistoća grada, goruće pitanje u gotovo svim gradskim općinama na području glavnog grada, Čengić je rekao kako se radi o “jednoj od najgorih noćnih mora”, gdje građani očekuju da se načelnik bavi tim problemom, iako to nije u njihovoj nadležnosti.

Nisam nikad, niti u jednoj kampanji obećao da će biti čisto, zbog sistema koji ne funkcioniše, jer nema kapaciteta u javnim preduzećima, niti postoji svijest građana – tri glavna uzroka. Rješenje je da se novac od poreza na dohodak vrati lokalnim zajednicama u tom omjeru i da se osnuju općinska preduzeća koja će brinuti o čistoći, a da deponije i prikupljanje otpada bude na kantonalnom nivou“, kazao je Čengić.

Komentirajući najavljene radove na saobraćajnici koja obuhvata i dijelove općine Stari Grad, a čime će se riješiti između ostalog i rupe uz tramvajske šine, koje prave problem vozačima, Čengić je najavio početak radova ovog ljeta. Iako je rok završetka radova dvije do tri godine, vjeruje kako će akutelni ministar saobraćaja u Vladi KS Adnan Šteta radove privesti kraju i prije tog roka, te da će radovi biti organizirani i tokom noći. Smatra kako će ovaj projekat izmijeniti sliku grada, s obzirom da će osim saobraćajnice od Vječne vatre do Skenderije obuhvatiti i rekonstrukciju trotoara.

Za naredni period najavljuje mnoštvo kulturno-muzičkih događaja na atraktivnim lokacijama, trgovima, tvrđavama, koji su uskladu sa strategijom Općine Stari Grad, a to su turizam i ugostiteljstvo, koji donose i posjete i veći profit privrednicima.

Čengić je komentirao i sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo, koju je u proteklom periodu obilježilo nekoliko incidenata, kazavši da situaciju u ovom domenu gleda sa dva aspekta: s aspekta građana koji se ne osjećaju sigurno, ali i kroz zvanične podatke koji govore da je broj krivičnih djela u glavnom bh. gradu daleko manji po glavi stanovnika nego u gradovima regije, ali i nekih većih europskih gradova.

Smatra da osjećaju nesigurnosti kod građana doprinosi veliki protok informacija putem medija i društvenih mreža, ali da pokazatelji koje predstavlja MUP KS govore suprotno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!