Svetlana Cenić: Faktura će se ispostaviti Osmorci

Vijesti 28. dec 202221:45 5 komentara

Danas je pred Zastupničkim domom Parlamenta Bosne i Hercegovine svoj ekspoze predstavila prva žena koja će voditi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto. Prošli mjesec je zakletvu u Predsjedništvu BiH položila Željka Cvijanović. Analitičarka Svetlana Cenić pesimistično poručuje: Radi se o potpuno istim osobama. Ništa više optimizma ne gaji ni prema koaliciji koja će formirati vlast na državnom nivou. Čine je, podsjetimo, stranke tzv. Osmorke, SNSD i HDZ, a Cenić je stava da će "sva faktura na kraju biti ispostavljena upravo Osmorci".

“Krišto i Cvijanović su potpuno iste – njih dvije su stvorili njihovi šefovi. Odanošću su se avanzovale – to ih je proporučilo. Nekad me pitaju hoće li se Cvijanović ikada odvojiti od Dodika pa nešto uraditi – neće! Da bi se odvojio moraš da imaš integritet, a da nemaš oraha u džepu i putera na glavi”, opisuje Cenić svoje viđenje situacije.

Međunarodnoj zajednici odgovaraju upravo takvi, tvrdi ona.

“Zato što s njima mogu da prave talove, da znaju sve o njima, da im zavrću rukice i nogce kad zatreba. Neko ko se dokazao i ko ima integritet – njima ne treba”, priča Cenić.

Dodaje kako je idealan primjer za to upravo Kosovo na čelu sa Albinom Kurtijem – osobom koja ne pristaje na igre kakve su se nametale ranije.

Iako dodaje da se u bh. priči, pak, međunarodna zajednica ponadala određenim promjenama, Cenić je stava da do njih neće doći.

“Faktura će biti ispostavljena Osmorci. Za svaki neuspjeh. Od njih su velika očekivanja i oni su ti koji najavljuju da ulazimo u fazu tolerancije, ljubavi i suživota, a dvije trećine su ostale iste. I SDP-u je tako, zbog ogromnih očekivanja, ispostavljena faktura. Da ne kažem da će ih u međuvremenu dvotrećinska većina kršiti i lomiti. Istovremeno, ni u SDA neće biti mirni”, analizirala je u programu N1.

Ljubav Dodika i Osmorke će, navela je ona, trajati do prve krivine.

Mogućnost da se stavovi predsjednika entiteta RS promijene, Cenić kategorički odbija.

“To bi bilo kao kad bih ja stala u ogledalo i ugledala djevojku od 25. godina”, poručila je u svom stilu.

Podsjetimo, u Pressingu je govorila i o Dodikovoj imovini, ali i komentarisala posljednje diskutabilne izjave, o čemu više možete čitati na linku ispod.

Svetlana Cenić Dodiku: “Čitaš li ti išta, pobogu, čovječe?!”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare