Ćerimagić: Povratak u institucije BiH nije dovoljan za odustajanje od sankcija

Vijesti 27. jan 202209:05 > 10:25
Parlament BiH

Adi Ćerimagić, politički analitičar iz Brisela je za N1 govorio o trenutnoj političkoj, prije svega, krizi u Bosni i Hercegovini naglašavajući da se ni povratak u institucije BiH političara iz Republike Srpske ne bi trebao posmatrati kao dovoljan razlog za odustajanje od sankcija.

Ćerimagić je istakao da su Njemačka i druge zapadne zemlje poput SAD-a utvrdile da se centar krize u BiH nalazi u Banjaluci.

“I odluci vladajuće koalicije predvođene Miloradom Dodikom da uđu u provedbu plana urušavanja institucionalnog i ustavnog okvira BiH. I u tom smislu Njemačka je sa partnerima taj uzrok krize identifikovala i pokušava odgovoriti na tu krizu. Njemačka je u medijima u BiH i regionu dobila pažnju s obzirom na bivšeg, ali i sadašnju ministricu vanjskih poslova, a vezanih za sankcije Evropske unije na kojim Njemačka trenutno radi i lobira i zagovara unutar EU”, kazao je.

Govoreći o sankcijama, Ćerimagić je istakao da se Njemačka po tom pitanju odlučila ići u dva pravca.

“Jedan je da radi na tome da se članice EU dogovore oko zajedničkih sankcija prema pojedinicima u vladajućoj koaliciji u Banjaluci. Od sredine novembra kada su javno izašli s tim ciljem do danas uspjeli su barem nekoliko zemalja animirati da podrže takav put. Međutim, još u samoj EU potrebne većine nema kada su u pitanju sankcije. Njemačka vlada je pokrenula procedure u vezi sa analizom koje bi to bilateralne sankcije mogla donijeti za pojedince navedene koalicije, ali koje u isto vrijeme neće pogoditi građane Republike Srpske, ali i BiH. I očigledno da se potraga za takvim vidom sankcionisanja pokazala težim nego su očekivali čim ih ne vidimo”, rekao je Ćerimagić.

Smatra da za Veliku Britaniju, Evropsku uniju i SAD povratak Milorada Dodika u državne institucije ne bi smio biti dovoljan razlog da se odustane od daljih sankcija.

“Prije svega zato što vladajuća koalicija iz Banjaluke bila u institucijama BiH. Mi smo imali šest ili sedam sjednica Predsjedništva BiH, određene odluke na Vijeću ministara o privremenom finansiranju do nekih drugih. Tako da sam tzv. povratak u institucije da bi se tamo sjedilo i glasalo protiv svega jer je to i sam Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije rekao da on ne traži da se glasa za i učestvuje pozitivno i dobrom namjerom već da se samo sjedi u institucijama. To onda ne bi značilo ništa. Problem za Veliku Britaniju, Njemačku Evropsku uniju i SAD je najavljeni plan vladajuće koalicije o urušavanju institucija i ustavnog okvira BiH. Problem su dva zakona koja su usvojena i objavljena u Službenom glasniku RS. Jedan je o de facto poništavanju nametnutih amandmana bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, a drugi je o agenciji za medicinske lijekove RS koji je objavljen krajem decembra i stupa u junu ove godine. Tako da bi od Dodika i vladajuće koalicije sve ove zemlje morale tražiti da se ovi koraci ne samo zaustave već i ponište”, pojasnio je Ćerimagić.

Jučer se Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH obraćao u njemačkom Bundestagu komentarišući situaciju u BiH. Ćerimagić smatra da je to njegovo obraćanje pokušaj da zainteresuje zemlje EU i druge članice PIC-a za situaciju u BiH.

“I dolazi u trenutku kada se u vanjskopolitičkom odboru priprema jedan strateški dokument vezan za BiH i na čelu tog dokumenta stoji član Bundestaga iz SPD-a i izvjestitelj te stranke za BiH. Taj strateški dokument je rezultat situacije u BiH prevashodno, ali i koalicionog sporazuma kojeg su tri vladajuće stranke potpisale, a u kome Balkan ima svoje mjesto. O sadržaju se još razgovara u vladajućoj koaliciji, nije finaliziran i ne zna se šta će konkretno biti u završnom dokumentu. Nakon usvajanja on će biti naputak vladi kako da se dalje ponaša prema BiH”, poručio je naš sagovornik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad