Četiri žrtve naći će vječni smiraj na 25. kolektivnoj dženazi u Gornjoj Kalesiji

Vijesti 30. maj 202316:14 0 komentara
N1 / Ilustracija

U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija u četvrtak 1. juna klanjat će se 25. kolektivna dženaza za žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni na području Zvornika.

Vječni smiraj pronaći će: Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici, Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu, Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima i Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopani su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika. Zvanična evidencija žrtava zločina Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Vojske RS, govori da je samo na području Zvornika ubijeno više od 2.000 civila. Mnogi još uvijek nisu pronađeni.

Ove podatke saopštio je novinarima u utorak, 30. maja 2023. godine Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, iskazujući ogorčenje neadekvatnim radom državnih institucija na otkrivanju počinilaca ratnih zločina, te na traganju za nestalima.

“U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni. Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i sigurni smo da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen. Kada mi ko spomene tužilaštvo, plače mi se”, kazao je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik.

Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora 25. kolektivne dženaze i hafiz Izet ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, pozvali su građane da organizovano posjete sva stratišta i na taj način odaju počast žrtvama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!