Četverodnevna radna sedmica zvuči kao utopija: Radnici širom Evrope uživaju u više slobodnog vremena, provjerili smo koliko je BiH daleko od toga

Vijesti 03. mar 202420:57 0 komentara

Četverodnevna radna sedmica zvuči kao utopija za većinu radnika u BiH. No, radnici u pojedinim sektorima širom Evrope već godinama uživaju u više slobodnog vremena. Provjerili smo koliko je Bosna i Hercegovina daleko od toga.

Uposlenici jedne od sarajevskih IT kompanija u ovim prostorijama borave četiri dana sedmično. Odluku o skraćivanju radne sedmice ovo bh. sjedište kanadske kompanije donijelo je u maju 2022. godine. Od tada – fluktuacija radnika nam je nula – poručuje direktor.

“Ono što se promijenilo je naša svijest da imamo 20 posto manje vremena da isporučimo važne stvari za klijente. Onda smo počeli bolje prioritizirati i više se fokusirati na to da dostavimo ono što uradimo. Produktivnost se vjerovatno smanjila, ali kvalitativno i ono što je važno da se uradi za klijente je ostalo na istom nivou”, kazao je Dževdet Dautbegović, direktor IT kompanije.

N1

Ovim je spomenuta kompanija postala jedan od rijetkih ovakvih primjera u Bosni i Hercegovini, dok evropske države sve češće pristaju da budu plodno tlo poslodavcima za eksperimente ovoga tipa.

Udruženje poslodavaca FBiH poručuje da o temi nema usaglašen stav, a da je ona vrlo daleko od bilo kojeg dnevnog reda u BiH, potvrđuje i analitičar i federalni parlamentarac Admir Čavalić.

“Samo da demonstriram koliko smo daleko od toga – mi još raspravljamo da li studenti i učenici imaju prava da rade”, naveo je  Admir Čavalić, analitičar i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Tako je ovo još samo jedna aktuelna tema u kontekstu ekonomskih istraživanja na koju je Bosni i Hercegovini prerano da se fokusira. No, to ne znači da ništa ne može biti urađeno.

“Ono što država može uraditi, kroz brojne inicijative, jeste da omogući, da učini fiskalno okruženje i okruženje koje se tiče zadnog zakonodavstva što fleksibilnijim da je to moguće za jedno preduzeće – da radnik može raditi tri ili četiri dana, a da ga porezna uprava i drugi državni organi sasvim legitimno gledaju. To je izazov na politici”, kazao je Admir Čavalić.

A izazova po pitanju organizovanja radnih dana ne nedostaje. Čavalić neće podržati ni prijedlog Vlade FBiH o zabrani rada nedjeljom i praznicima koji će se u formi nacrta u ponedjeljak naći pred parlamentarcima. Poručuje – najpametniji način za regulaciju ovakvih pitanja je prepustiti ih lokalnim zajednicama, a jedna od njih koja je danas najavila novi potez je Banjaluka.

“Prošlo je dvije i pol godine otkad predlažemo odluku o neradnoj nedjelji. Duboko vjerujem da trgovci mogu da ne rade nedjeljom, ali trebaju da znaju da je SNSD to više puta odbijao”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Dok Stanivuković najavljuje peticiju i proteste kako bi Banjaluka završila u grupi svega nekoliko gradova koji su ovo pitanje regulisali – sasvim izvjesno jedino ostaje da će četverodnevna radna sedmica u Bosni i Hercegovini ostati luksuz samo za rijetke – uglavnom za one visoko konkurentne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!