Charles Kupchan u četvrtak na N1: Svijest da je situacija u BiH nesređena

Vijesti 13. jan 202109:48 0 komentara
N1

"Šesti januar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji SAD, počinjena je nepopravljiva šteta američkoj demokratiji i ugledu na koji su se ugledali" - analiza je predsjedničkog mandata Donalda Trumpa po riječima Charlesa Kupchana, nekadašnjeg specijalnog savjetnika predsjednika Billa Clintona i Baracka Obame. Kupchan u ekskluzivnom intervjuu za N1 analizira gdje je Amerika nakon Trumpa, šta Americi, Evropi, Balkanu i svijetu donosi Joe Biden.

Po mnogo čemu je ono što se desilo 6. januara bila logična kulminacija četiri godine Trumpovog mandata. Mnogo ljutnje, strasti, emocija nakupilo se u Sjedinjenim Državama. Trump je dosta polarizirajuća figura. Iskoristio je neistinitost i manipulaciju, kao i društvene mreže da podgrije situaciju u kojoj su se njegove pristalice pribjegle nasilju jer su lažno vjerovali da su demokrate ukrale izbore i da je Trump pobijedio. To nije istina. Svih 50 država, crvenih, plavih su potvrdile rezultate, sudovi su sagledali to pitanje, nema dokaza za Trumpovu izjavu. Ali se njegova baza oslanja na set informacija koje dolaze od Trumpovih retweetova, onoga što su objavili desničarski mediji. To je dovelo do situacije u kojoj ste imali veliki broj njegovih pristalica koji su poslani u Washington. Održao je govor koji je posljedično ohrabrio njegove pristalice da marširaju na Capitol. Ali jasno je da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u američkoj istoriji. Na ovaj ili onaj način, Trumpovoj eri je kraj. Po meni, ne može dovoljno brzo doći“, kazao je Kupchan za N1.

Kada je u pitanju Balkan, Kupchan koji je nekada bio direktor za Evropu u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a, kaže da očekuje mnogo više angažmana, ali i aktivnosti između Evrope i SAD-a.

Smatram da će biti održivog, ponovnog bavljenja regijom. Kao i napora da se puno bliže radi sa Evropom glede Balkana. Morate odati nešto priznanja Trumpovoj administraciji što su krenuli naprijed glede nekih važnih pitanja – ime Sjeverne Makedonije i pomirenje sa Grčkom, potpisivanje ekonomskog sporazuma između Kosova i Srbije. To je važan korak naprijed i mi sada vidimo bolje saobraćajne veze, početak kretanja u pravom smjeru. Ipak, još se puno posla mora uraditi. Ekonomska normalizacija nije politička normalizacija. Tako da mislim da ćete vidjeti kako se Bidenova administracija na to fokusira. Ali neće to sami raditi. Mislim da nema nikakvog smisla za napore SAD i EU da idu odvojenim stazama. Mišljenja sam da će biti više usklađenosti sa Evropom. A postoji i svijest da je situacija u Bosni i Hercegovini veoma nesređena. Puno više se mora uraditi da bi se zemlja gurnula u pravom smjeru“, napominje Kupchan.

U intervjuu koji možete pogledati u četvrtak u 20 sati na N1 Kupchan također analizira kako će SAD i Evropa igrati na Balkanu, da li je vrijeme za ustavne promjene u Bosni i Hercegovini, koliko će biti američkog prisustva u regionu, da li će Biden igrati istu geopolitičku igru i na Balkanu kao i u svijetu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!