Charles Kupchan za N1: Sankcije mogu ohrabriti najuži krug da napuste Dodika

Vijesti 10. dec 202121:44 > 22:15 2 komentara
N1

Profesor Charles Kupchan sa Georgetown Univerziteta u Washigntonu i Vijeća za vanjske odnose koji je nedavno objavio opširan tekst o stanju u BiH u razgovoru za N1 kaže kako je svjestan toga da brojni misle da sankcije ne funkcionišu dobro i da ne donose rezultate.

“Svjestan sam da Dodik neće odjednom doći i reći samo zato jer su mu namenute sankcije ‘znate šta žao mi je, nisam to mislio i odustajem od toga’, nisam naivan u vezi toga. Ali, mislim da sankcije vrijede i da mogu kreirati novu strukturu poticaja. I ono što je najvažnije mogu ohrabriti ljude oko Dodika ili one koji imaju veze s Dodikom da se distanciraju od njega. Mogu jednostavno razbiti njegov najuži krug i da odvoje te ljude od njega”, kazao je Kupchan za N1.

Kupchan također ističe da se nada da bi ovo moglo dovesti i do šire rasprave uz pomoć međunarodne zajednice kako bi se provele reforme i kako bi se napravio ustav koji bi omogućio saradnju preko društvenih i drugih granica. Cjelokupan intervju sa Kupchanom pogledajte uskoro u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare