Cijene divljaju: Odmah zabraniti izvoz oblovine i peleta

Vijesti 09. jun 202207:31 2 komentara
N1

BiH što prije treba da zabrani izvoz oblovine, ogrijevnog drveta i peleta, što bi za rezultat imalo kako bolju snabdjevenost domaćih prerađivača i građana, tako i pad cijena ovih energenata.

Iz Privredne komore RS ističu da ogrevno drvo i pelet poskupljuju po inerciji, i više nego što je opravdano.

“Ovakvo stanje je nametnulo tržište. Zbog nestašice se malo pravi panika što, uz povećanu tražnju, diže cijenu ovih energenata. Bilo bi dobro da se zaustavi njihov izvoz dok se ne stabilizuje domaće tržište, pa ni cijene neće biti ovako visoke”, kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta Lazo Šinik.

Dodaje da bi se zabranom izvoza drvnih sortimenata poboljšala snabdjevenost naših prerađivača.

“Krajem prošle godine ocijenjeno da treba učiniti nešto da se pokrene inicijativa za zabranu izvoza oblovine, a izbijanjem ukrajinske krize u prvi plan je izbio problem snabdjevenosti energentima. Svakako, o izvozu se može razmišljati nakon što se podmire potrebe domaćih kupaca”, ističe Šinik.

Košarac: Privremena zabrana izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da će ove sedmice sačiniti odluku o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, uz nadu da će Savjet ministara za 15 do 20 dana donijeti takvu odluku.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za četiri mjeseca 2022. izvezeno ogrevnog drveta u vrijednosti skoro 29,2 miliona KM, što je za 19,9 odsto više nego u istom periodu lani. U ovoj godini izvezli smo peleta za 9,56 miliona KM ili 91 odsto više nego za četiri mjeseca 2021, dok je neobrađenog drveta za četiri mjeseca ove godine izvezeno u vrijednosti od 16,55 miliona KM ili čak 365 odsto više nego u istom periodu 2021.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad