CIK BiH izrekao visoke novčane kazne za SNSD, SDS i DEMOS

Vijesti 20. aug 202414:16 0 komentara
F.Z./N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je ponovo saopćila nove kazne za političke stranke. Ovaj put su one daleko veće od ranije izrečenih pa je tako SNSD kažnjen sa 12.000 KM, DEMOS sa 10.000 KM, a SDS sa 8.000 KM.

Odluka je donesena na današnjoj 55. hitnoj sjednici na kojoj su saopćene i kazne za navedene stranke.

Kako je pojašnjeno, stranke su kažnjene jer su ponovile prekršaj, a i ranije su se oglušili na donesene odredbe da uklone sporne objave zbog kojih su ranije kažnjavane.

Kada je riječ o DEMOS stranci, prijavu protiv njih dostavili su iz Centra civilnih inicijativa (CCI), a koje se odnose na objave na Facebooku.

“U svojoj prijavi iz CCI-ja su naveli da je DEMOS na Facebooku vodio preuranjenu izbornu kampanju objavivši tekst ‘obećano-ispunjeno’. Spomenuli su dvije osobe koje su to objavile – Viktor Čubrilobić i Svetlana Ignjić. Uvidom u njihove izjave koje su objavljene na stranici DEMOS-a, utvrđeno je da je riječ o predizbornim porukama i preuranjenoj izbornoj kampanji te je prijedlog službe da se navedena stranka kazni. S obzirom na to da ova stranka nije reagovala ni na ranije sankcije pa tako nije skinula ranije dvije objave koje se odnose na preuranjenu kampanju, služba je proziva odgovornom po tom pitanju i zbog toga se kažnjava sa 10.000 KM, a istovremeno se nalaže DEMOS-u da narednog dana po pravosnažnosti odluke skine ove predmetne objave”, istakli su navodeći da je ova stranka dosad kažnjavana u ovom ciklusu tri puta i da joj je ovo četvrti prekršaj iste vrste.

“To je uzeto u obzir kod izricanja novčane sankcije. Svaka odluka o novačnoj kazni sadražvala je odredbu da se ukloni taj sadržaj i u dva od tri slučaja to nije urađeno. Dosad su se izricale kazne na novčanom minimumu, međutim, nažalost u gotovo polovini tih slučajeva kažnjavani nisu uklonili objave po kojima je izrečena sankcija. Nadamo se da će sada ova poprilično velika kazna uroditi plodom”, rekla je Vanja Bjelica Prutina, članica CIK-a.

Osim te sankcije, CIK je jednu iznio i za SDS. Rečeno je da kazna za ovu sankciju izrečena zbog toga što je općinski odbor u Kotor Varoši na Facebooku objavio imena kandidata i afirmativne tekstove o njima.

Prijavu je podnio Transparency International.

“Služba je utvrdila da je u predmetnom slučaju zaista riječ u preuranjenoj kampanji i da se zbog toga mora sankcionisati. S obzirom na to što ni SDS kao ni DEMOS nije uklanjao sporne objave, izrečena im je kazna od 8.000 KM i istovremeno se ovoj stranci u Kotor Varoši nalaže da ukloni spornu objavu od 1. jula ove godine i to odmah narednog dana po pravosnažnosti ove odluke”, dodali su iz CIK-a.

Raspravljalo se na sjednici i o kazni za SNSD gdje je utvrđeno da je općinski odbor ove stranke u Vlasenici također vodio preuranjenu kampanju.

Osim toga, navedeno je i to da je SNSD dosad već četiri puta kažnjavan dok su se tri puta oglušili o naredbu da uklone sporne objave.

“U ovom slučaju je CIK postupao po prijavi putem e-maila. Dakle, vođen je postupak po službenoj dužnosti protiv SNSD-a općinski odbor Vlasenica. Riječ je o preuranjenoj izbornoj kampanji i imajući u vidu da je SNSD prethodno kažnjavan i da nisu postupali u skladu sa nalozima, prijedlog je da se ova stranka proglasi odgovorno i novčano kazni u iznosu od 12.000 KM i da odmah po pravosnažnosti odluke narednog dana uklone sporne objave”, poručeno je na sjednici CIK-a.

Sve ove odluke su donesene jednoglasno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!