CIK BiH: Sankcionirani su pojedini članovi biračkih odbora

Vijesti 03. maj 202316:14 0 komentara
Fena

Nakon što su nadležna tužilaštva donijela odluke da neće voditi krivične postupke protiv pojedinih predsjednika i članova biračkih odbora angažiranih na Lokalnim izborima 2020. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odluke iz svoje nadležnosti, uz napomenu da to nije bilo moguće uraditi ranije dok se po istom ne očituju nadležna tužilaštva.

U izbornoj jedinici Mostar sankcionirano je 13 biračkih odbora i to predsjednici sa 500 KM, a članovi biračkih odbora sa 300 KM, uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke, a zbog pogrešno evidentiranih rezultata po kandidatima i političkim subjektima. Iznosi izrečenih novčanih kazni su bazirani na sudskoj praksi.

Kako se navodi u saopćenju CIK-a predsjedniku i za tri člana biračkog odbora na biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad izrečene su novčane kazne (predsjedniku 500 KM i članovima 300KM) uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke radi povreda na biračkom mjestu zbog kojih su izbori na tom biračkom mjestu ponovljeni.

Zbog sprječavanja rada izbornih posmatrača predsjedniku i članovima biračkog odbora na biračkom mjestu 038B018B u Doboju danas je Centralna izborna komisija BiH izrekla novčane kazne (predsjedniku 800 KM i članovima 300 KM) uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke.

Za četiri člana biračkog odbora na biračkom mjestu 074B014A u Tesliću zbog neevidentiranja izbornih rezultata na ispravan način izrečene su novčane kazne u iznosu od 600 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke.

Na biračkom mjestu 077A023 u Zavidovićima predsjedniku je izrečena novčana kazna u iznosu od 500 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke zbog pogrešno evidentiranih izbornih rezultata.

Kako se navodi u saopćenju CIK-a navedene odluke Centralne izborne komisije BiH nisu pravosnažne, jer se na njih može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!