CIK novčano kaznio četiri stranke, posmatrači najavljuju nastavak monitoringa

Vijesti 11. aug 202220:24 > 20:25 0 komentara

Centralna izborna komisija kaznila je novčano četiri stranke sa ukupno 15 hiljada i 600 maraka zbog zabranjenog političkog oglašavanja prije zvanične kampanje. Prethodno su ih prijavili posmatrači Transparency Internationala koji najavljuju nastavak monitoringa. I iz Koalicije Pod lupom tvrde da su njihovi posmatrači do sada zabilježili 191 izbornu nepravilnost.

Najvišu novčanu kaznu, 10.500 KM, zbog sponzorisanih oglasa putem društvenih mreža, dobili su članovi Demokratskog narodnog saveza. Prijavio ih je Transparency international. Predsjednik DNS-a, ujedno kandidat za člana Predsjedništva, Nenad Nešić, dobio je kaznu u iznosu od 3.500 maraka.

“Utvrđeno je da je objavljivao sponzorisane objave, utvrđeno je da je to već drugi put i da je DNS kažnjavan zbog objava Nenada Nešića, da je u pitanju predsjednik političke stranke pa to povećava nivo odgovornosti”, kazao je Mišo Krstović, šef Sektora za pravne poslove CIK BiH.

Kandidat DNS-a Marko Kubatlija kažnjen je zbog sponzorisanih političkih oglasa na Facebooku s 3.000 maraka, a Aleksandar Glavaš dobio je najvišu novčanu kaznu u iznosu od 4.000 maraka. Na društvenim mrežama je vodio sedam dana kontinuiranu plaćenu kampanju.

“Naravno politička stranka DNS ima pravo podnijeti žalbu kao i svako drugi na kojeg se naša odluka odnosi ali bih iskoristila ovu priliku da apelujem ili da upozorim kako ko to želi da čuje sve političke subjekte i kandidate da su dužni poštovati odredbe Izbornog zakona”, kazala je Vanja Prutina Bjelica, članica CIK BiH.

Centralna izborna komisija kaznila je također i SDP s 1.700 maraka, također po prijavi Transparency international, iz kojeg poručuju:

“TI BiH je do sada poslao 28 prijava Centralnoj izbornoj komisiji zbog raznih nepravilnosti i djelovanja političkih stranaka i njihovih kandidata u toku predizbornog perioda a koje su uočene uz pomoć terenskih posmatrača koje je angažovao TI BiH za potrebe monitoringa izborne kampanje.”

Zabranjenu plaćenu političku kampanju, posebno na društvenim mrežama bilježe i posmatrači Koalicije Pod lupom, već 125 slučajeva, a 17 je prijavili Centralnoj izbornoj komisiji, koja će očito i u narednom periodu imati pune ruke posla.

“Neophodno je skrenuti pažnju i da postoje slučajevi preuranjene izborne kampanje koji su široko rasprostranjeni, ali koje nije moguće sankcionisati usljed “sive” zone koja postoji u Izbornom zakonu BiH u kojem je navedeno da je preuranjena izborna kampanja, ona koja je plaćena, čime politički subjekti, imaju mogućnost raditi veliki broj aktivnosti koji jesu promocija, ali koje se ne mogu tretirati trenutnim zakonom”, kazao je Srđan Ostojić iz koalicije Pod lupom.

Nakon intervencije visokog predstavnika na Izborni zakon BiH, za povrede Zakona novčane kazne se sada umjesto od 1.000 do 10.000, kreću od 3 do 30 hiljada maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad