CIK od petka po zakonu može u štrajk

Vijesti 18. okt 202213:34 0 komentara
F.Z./N1

Zaposleni u Centralnoj izbornoj komisiji BiH od proteklog petka mogu organizovati štrajk u skladu sa zakonom, jer je Odluka o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme trajanja štrajka stupila na snagu.

Ovu odluku Savjet ministara BiH donio je 28. jula, ali ona je stupila na snagu tek u petak, 14. oktobra, kada je objavljena u Službenom glasniku BiH.

„Zaposleni u Centralnoj izbornoj komisiji BiH mogu organizovati štrajk u skladu sa Zakonom o štrajku zaposlenih u institucijama BiH na način koji neće ugroziti javni interes, opštu sigurnost, sigurnost lica i imovine, kao i samo funkcionisanje CIK BiH“, navodi se u odluci i precizira da „organizovanje štrajka u periodu provođenja direktnih izbora predstavlja ugrožavanje javnog interesa“.

U odluci se kaže i da se minimum procesa rada za vrijeme trajanja štrajka ostvaruje u obimu do 20 odsto kadrovskih kapaciteta CIK-a.

„Za vrijeme trajanja štrajka minimum procesa rada se mora osigurati na sljedećim poslovima: u pisarnici koji se odnose na prijem i zavođenje akata i otpreme pošte, poslovima koji se odnose na postupke vezane za rokove propisane zakonom, poslovima iz domena zaštite prava koji se odnose na žalbene postupke, zatim iz domena informacionih tehnologija koji se odnose na informaciono tehničku podršku i na poslovima finansijskog upravljanja i računovodstva“, precizira se u odluci, prenosi Capital.ba.

Ukoliko do početka štrajka ne dođe do rješavanja spora mirnim putem, navodi se dalje, predsjednik CIK-a na prijedlog generalnog sekretara CIK-a uz konsultacije sa šefovima organizacionih jedinica, posebnom odlukom određuje zaposlene koji su dužni raditi za vrijeme trajanja štrajka radi osiguranja minimum procesa rada.

„Za vrijeme trajanja štrajka, organizatori štrajka su dužni da sarađuju sa predsjednikom CIK-a radi osiguranja minimuma procesa rada“, navodi se u odluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!