CIK-ove kazne zbog kršenja pravila izborne kampanje: Vlada Sladoje rekorder

Vijesti 29. sep 202421:03 0 komentara

Kazne koje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine proteklih sedmica izriče kandidatima i strankama zbog kršenja pravila kampanje, već se mjere u stotinama hiljada maraka. Veće ovlasti CIK je dobio nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt intervenisao na Izborni zakon BiH. U nastavku vam donosimo pregled do sada najooštrijih kazni po odlukama članova Centralne izborne komisije.

Vlada Sladoje, kandidat PDP-a za načelnika Općine Kalinovik rekorder je ovog predizbornog ciklusa. Kažnjen je sa čak 20 hiljada maraka. Sladojeva kampanja ocijenjena je kao govor mržnje jer na plakatima pozira u uniformi VRS-a. U javnosti je ocijenjena i kao veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Ko je za to da se zbog govora mržnje PDP-a sankcionira novčanom kaznom u iznosu od 3 hiljada maraka, a njen kandidat Sladoje zbog govora mržnje na Facebooku kazni sa 20 hiljada maraka. Ko je za? Konstatujem da smo i ovu odluku donijeli jednoglasno“, rekla je ranije Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

Djeca kao resurs

Pljuštale su i kazne zbog preuranjene kampanje. 15 hiljada PDP-u zbog toga što je Draško Stanivuković putem društvenih mreža, zloupotrebljavajući javna sredstva i resurse vodio kampanju prije vremena. CIK je zbog rane kampanje odlučio kazniti sa po deset hiljada maraka SDA, SDP i DEMOS. Izrekli su i kaznu SNSD-u u iznosu od 12 hiljada maraka, jer su smatrali da je kandidat za načelnika Vlasenice vodio preuranjenu kampanju koristeći i djecu kao resurs. Kazne koje su otišle na račun SNSD-a su mnogobrojne.

“Da naša politika će doprinijeti da pobijedimo na mjestima…šta je to neka preuranjena kampanja? Znači sanjat ćemo da, smijem li reći da sanjamo? Šta više znam šta smijemo reći. Mi smo usmjereni na to da pobijedimo…opet ne smijem jel de? Zato mi i postavljaju ovakvo pitanje da se nasučem. Moram da kažem da je za našu partiju to dosta teško, da smo platili preko sto hiljada maraka kazni za nešto što su oni, nisu nas ni upoznali da je to zabranjeno, a oni su to zabranjivali kroz odluke koje su donosili“, kazao je početkom septembra Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Kazne za zloupotrebu javnih resursa tokom kampanje nisu izostale, a nisu ni manje rigorozne. Najviša izrečena je Drašku Stanivukoviću koji je na društvenoj mreži objavio svečanu podjelu trajnih kartica za javni prijevoz penzionerima. Na kartici je bilo ispisano njegovo ime, logo i slogan stranke. CIK je odlučio ovo kazniti s 15 hiljada maraka. Stanivuković i PDP zaradili su još jednom iz sličnih razloga kazne po osam hiljada maraka. Ipak, iz Transparency Internationala smatraju kako CIK ne čini dovoljno na kažnjavanju onih koji iskorištavaju javne resurse u kampanji.

“Ona suštinska davanja 50, 100, 200 maraka raznim kategorijama stanovništva penzionerima, maturantima, borcima, invalidima, kao i razna asfaltiranja, komunalna infrastruktura, rasvjete, vodovoda i slično u određenim mjestima u kojima se kupuje podrška birača, to još uvijek nije sankcionisano iako po prvi put u istoriji evo sada imamo izmjenama Izbornog zakona za tu mogućnost. Riječ je o suštinskim i krucijalnim nepravilnostima kojima svjedočimo svi mi birači iz jednog u drugi izborni ciklus, vidimo da se povećava izgradnja komunalne infrastrukture i da se glasovi kupuju za kilometar asfata, da se daju neke jednokratne pomoći, međutim CIK tu uporno odbija da tumači”, istaknuo je Damjan Ožegović iz Transparency Internationala.

Do kraja kampanje još pet dana

Obraćali su se kažu Centralnoj izbornoj komisiji, čak imali i susrete s njima, no uvijek postoji opravdanje zbog kojeg članovi Komisije ne posežu za strožijim kaznama u ovom segmentu. Do kraja kampanje ostalo je pet dana, a Centralna izborna komisija već je izrekla stotine kazni koje dosežu iznos zasigurno i više od pola miliona maraka. No, na sve postoji mogućnost žalbe, stoga će konačan zbir biti poznat naknadno.

Izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, kazne za kršenje kampanje značajno su izmijenili proces. Tako je od ovih izbora najviša novčana kazna 30 hiljada maraka, no nikome još nije izrečena, dok je najstrožija kazna koja CIK može izreći zabrana kandidovanja strankama ili njihovim kandidatima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!