CIK: Sve dok biračke odbore biraju političari, imat ćemo ovakve propuste

Vijesti 07. okt 202211:44 4 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović je na press konferenciji objasnio kašnjena CIK-a, koji je, kako kaže, u javnosti "glavni krivac" zbog sporosti u prebrojavanju glasova i propusta u izbornom procesu.

Press konferencija CIK-a dolazi pet dan nakon održanih izbora. Zbog neizvršavanja zakonskih obaveza biračkih odbora, CIK je bio spriječen da 24 sata nakon izbora prezentira rezultate izbora.

“Zbog njihovog nerada, odgovornost i teret je pao na općinske izborne komisije”, kazao je Arnautović.

F.Z./N1

Rokovi nisu ispoštvani iako je CIK naredio da oko 1.000 biračkih mjesta ponovo broji glasove zbog žalbi na izborne nepravilnosti.

“Rok za izvršenje te naredbe je bio srijeda u ponoć i opet 11 izbornih općinskih komisija nije ispoštovalo rok. Biračk odbori sa biračkih mjesta na koje se odnose naredbe nisu zakonito uradili posao, pogrešno su brojali glasove i pečatili vreće. Ne mislim da je obučenost biračkih odbora razlog lošeg rada, već to što su ih politički subjekti imenovali i dok oni imaju takav monopol imat ćemo ovakvu proceduru i praksu”, kaže Arnautović

Podsjetio je javnost na ranija zalaganja CIK-a na uvođenje novih tehnologija u izborni proces i da je CIK poslao inicijativu za izmjenu i dopunu izbornog zakona koji je predviđao unapređenje izbornog procesa.

“Podrazumijevalo se da se uvedu skeneri, elektornsko glasanje. Doveli smo stručnjaka iz Estonije i dao nam analizu izbornog sistema i predložio mjere. To smo dali Parlamentu na usvajanje. Mi nismo zakonodavci i ne donosimo zakone”.

F.Z./N1

Kazao je da su 2020. imali i drugi dokument koje se odnosio na strategiju i efikasnost izbornog sistema.

“Stručnjaci iz Španije su sve skenirali i predložili uvođenje elektornske knjige i elektornskog galasanja. Da birač glasa i automatski je njegov glas u glavnom centru za brojanje. Parlament je naš poslodavac i oni moraju donijeti te zakone”, naglasio je Arnautović.

F.Z./N1

Za kraj su iz CIK-a kazali da je puno općina imalo problema i probijali su rokove i da se sumnja na nepravilnosti, te da imaju mnogo matematičkih nelogičnosti. Prije utvrđivanja rezultata će se glasovi iz tih općina brojati na glavnom biračkom mjestu u Sarajevu. Posebno su istakli da će poštovati zakonske rokove i da će štiti izborni proces i da će provjeravati sve zamjerke od biračkih odbora, općinskih izbornih administracija.