CIKBIH: Opći izbori u BiH 2022. godine dobro organizirani i uspješno provedeni

Vijesti 19. jun 202312:15 4 komentara
CIK BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je, uz finansijsku podršku Vijeća Evrope i Misije OSCE u Bosni i Hercegovini te logističku podršku Udruženja izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH), uspješno organizirala dvodnevnu postizbornu Konferenciju “Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije” koja je održana 15. i 16. juna u Sarajevu.

Konferencija je okupila više od 200 učesnika – predstavnika općinskih/gradskih izbornih komisija iz 143 općine /grada u BiH, izborne stručnjake iz zemlje i inostranstva uključujući predstavnike Vijeća Evrope, OSCE BiH, OSCE/ODIHR, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE), Delegacije Evropske unije, Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) i predstavnike nevladinog sektora u BiH i medija.

Učesnici Konferencije su prihvatili ekspoze Suada Arnautovića, predsjednika Centralne izborne komisije BiH u vezi sa analizom izbornog procesa „Opći izbori 2022. godine“. Ocjenjeno je da su protekli Opći izbori, održani u oktobru 2022. godine, Prijevremeni izbori 2023. godine za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik, Zvornik i Živinice i načelnika općina Bratunac i Vogošća, u tehničkom smislu dobro organizirani i uspješno provedeni, u skladu sa Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima.

Tokom konferencije, pored ostalog, je predstavljena edicija “Izborno pravo u praksi – Opći izbori 2022.”, prezentirani su nalazi monitoringa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u pogledu odgovora krivičnopravnog sistema na slučajeve izborne prevare u vezi s Općim izborima u BiH u 2022. godini.

Na konferenciji su predstavljene preporuke Završnog izvještaja ODIHR-ove izborne posmatračke misije za Opće izbore 2022. godine u BiH kao i preporuke Izvještaja o posmatranju Općih izbora u BiH 2022. godine posmatračke misije Parlametarne skupštine Vijeća Evrope.

Tokom konferencije su održane radionice s fokusom na konkretne teme i to: prijedlozi za izmjene izbornog zakonodavstva, prijedlozi za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces) i rješavanje izbornih sporova – prijedlozi za unapređenje.

Kao završni dokument konferencije “Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije” su usvojeni Zaključci koje će Centralna izborna komisija naknadno objaviti kroz posebnu publikaciju posvećenu postizbornoj konferenciji “Opći izbori 2022. – Izazovi i naučene lekcije”.

Uručena su i priznanja Centralne izborne komisije BiH članovima i uposlenicima izborne administracije, zaslužnim pojednicima iz međunarodnih i domaćih organizacija, državnim institucijama za njihov dosadašnji angažman kao i angažman prilikom provedbe Općih izbora 2022. godine, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare