Cikotić: Ne može se Izraelu dozvoliti da toliko brutalno primjenjuje silu

Vijesti 02. nov 202319:07 0 komentara
N1

Ekspert za sigurnost i profesor Selmo Cikotić danas je govorio za N1 o aktuelnim sukobima na Bliskom istoku, kazavši da se Izraelu ne može dozvoliti ovoliko brutalno primjenjivanje sile nad Palestinom.

“Kada analiziramo ovaj sukob moramo imati u vidu jedan jako dugi historijski kontekst. Od stvaranja izraelske države ste imali 4 izraelsko-arapska rata, nakon toga Intifadu, sukobe Hezbollaha, određene nemire i sukobe Fataha. Izrael je država koja je formirana Rezolucijom UN-a, po pravilu nije ispoštovala nijednu rezoluciju koja se odnosila na njih. Nije nikakva tajna, zahvaljujući jednoj vrsti podrške koju uživa od SAD-a i nekih evropskih zemalja, ponaša se po onoj staroj da moćni rade ono mogu, slabi trpe ono što moraju”, kazao je Cikotić.

Također, dodaje Cikotić da se zbog dostupnosti informacija u svijetu mijenja odnos zemalja globalno prema Izraelu.

“Moramo primijetiti da se pored svih tih civilizacijiskih naslaga, govorimo o svetoj zemlji, u ovom posljednjem sukobu se primjećuju ipak određene promjene. Dostupnost informacija mijenja odnos svijeta prema ovom sukobu. U prethodnim sudarima Izraela sa Palestinom nije bilo tako glasnih osuda Jevreja iz svijeta prema politici trenutne vlasti u Izraelu”.

“Oni time na jedan prećutan način kažu da Palestinci nemaju pravo na život, što je jedan surov odnos”.

Dodaje da se Izraelu ne može dozvoliti toliko brutalna primjena sile.

“Ne treba braniti nekakve nedozvoljene i neprihvatljive postupke Hamasa ili bilo koje druge organizacije koja se bori protiv Izraela. Unutar samog palestinskog korpusa ne postoji ni politička ni druga struktura koja je vezana jednom idejom, organizacijom i načinom vođenja. Pored svega toga, ne može se Izraelu dozvoliti da toliko brutalno primjenjuje silu”.

“Potpuno suprotno je po međunarodnim pravilima rata, a pritom oni to objašnjavaju pod opravdanim legitimnim vojnim razlozima”.

Također, ističe Cikotić da su se muslimani blagonaklono odnosili prema Židovima kroz historiju gdje god da su živjeli zajedno.

“Židovi su praktično preko 13 stoljeća živjeli sa muslimanima skupa, u zemljama sa islamskim vladama. Nijedan od tih primjera ne daje njima za pravo da sada muslimanima Palestine “vraćaju milo za drago” jer su se muslimani prema njima blagonaklono odnosili”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!