Cikotić upozorava: Na sceni sveobuhvatan akt ruske invazije, namjere ozbiljne

Vijesti 24. feb 202211:50 0 komentara
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić u programu N1 upozorava na širok i radikalan obim jutrošnjeg ruskog napada na Ukrajinu - na sceni je sveobuhvatan akt invazije, izričit je. Na to ukazuju, pojašnjava on, i različiti oblici ratovanja, kao i činjenica da ruska vojska prodire iz različitih pravaca. "Sa ovim su jutros stradali mir i istina", zaključio je ministar i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Iako Selmo Cikotić ovaj sukob vidi kao jednu vrstu kontinuiteta ruske politike, ujedno upozorava i da se radi o napadu na cjelokupan svjetski poredak.

“Napadnut je svjetski poredak. Možda je do jutros bilo špekulacija o čemu se radi – ali sada vidimo da je na sceni sveobuhvatan akt invazije, sa upotrebom svih sadržaja i oblika ratovanja – sa kopna, mora, iz vazduha… Koriste se i metode dezinformacija i propagande, obmanjivanja, cyber napada, psihološke borbe, različiti oblici ekonomskih uticaja… Jutros su stradali mir i istina”, govori ministar sigurnosti BiH u programu N1.

“Ciljevi invazije širokog i radikalnog obima, namjere ozbiljne”

Pojedini izvještaji pokazuju da su jutros aktivirane i ruske jedinice iz Bjelorusije, a Cikotić pojašnjava na šta to ukazuje.

“Činjenica da su već identifikovani pravci napada sa sjevera, tj. sa teritorije Bjelorusije, sa istoka, odnosno već okupiranih teritorija Donbasa, potom sa Krima, pa i upotreba crnomorske flote Ruske Federacije – govori o tome da su ciljevi ove invazije širokog, radikalnog obima i dometa, da su namjere ozbiljne. Na sceni imamo manifestaciju imperijalne svijesti i historije ljudskog otimanja. Dokle Rusija bude mogla da napreduje, ona će to i činiti”, izričit je Cikotić.

“Civiliziran i slobodarski svijet na strani Ukrajine”

Ipak, navodi i to da misli da će nastavak ruske agresije naići na žestok otpor Ukrajinaca.

“Treba imati na umu činjenicu da je civiliziran, slobodarski svijet na strani Ukrajine”, istaknuo je Selmo Cikotić.

Pesimističnog je stava o snazi koju sankcije kao oružje protiv Rusije mogu imati, te naglašava da su mnogobrojne metode diplomatije već iscrpljene.

“Evropa mora voditi računa o odbrani same sebe. Eventualni uspjeh Rusije u Ukrajini neće značiti i kraj njenih aspiracija prema Zapadu. EU reakcije su blage i spore. NATO je agilniji i konkretniji – oni će principijelnije postaviti postupke. Prvi sati invazije pokazali da se radi o subobu visokog intenziteta, sa upotrebom oružja velikog dometa i razorne moći”, pojašnjava gost N1.

Na kraju zaključuje kako će, neko, prije ili kasnije, morati da položi račune za narušavanje civilizacijskih odnosa.

Podsjećamo, sve događaje vezane za krizu u Ukrajini uživo možete pratiti OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!