Cikotić za N1: Sa kojih lokacija droga najčešće dolazi u BiH (VIDEO)

Vijesti 05. jun 202317:21 0 komentara
N1

Bivši ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić danas je za N1 govorio o povećanom broju policijskih akcija i saradnje bh. policije sa evropskim agencijama, ali i o BiH kao dionici pogodnoj za ilegalnu distribuciju narkotika.

“BiH sarađuje na više sigurnosnih nivoa sa policijskim organizacijama. Kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om je u DKPT, ja sam se nadao da će početkom godine ta tačka proraditi unutar Ministarstva sigurnosti”, kazao je Cikotić na početku razgovora.

“Sigurnosne organizacije unutar BiH godinama uspješno sarađuju sa EUROPOL-om. Kada je riječ o prometovanju droge, oni koji su međusobno povezani i uključeni preko tog kriminalnog miljea sarađuju bolje i efikasnije od sigurnosnih struktura”.

Preko Balkana se ukrštaju kokainski putevi: “Mafija koristi nesređen sistem”

Globalizacija

Cikotić je kazao da je proces globalizacije donio mnoštvo pozitivnih, ali i negativnih promjena.

Globalizacija je donijela mnoštvo pozitivnih ali i negativnih promjena. Borba protiv sigurnosnih izazova se ne može voditi na nivou jednog zatvorenog malog sistema. Interoperabilnsot i međuzavisnost sistema na širem planu postaje sve prepoznatljivija kao jedna neminovnost. Ukoliko toga nema, onda nema ni sigurnosti“.

Osumnjičeni u okviru SKY predmeta izručen iz Srbije u BiH

“Ako tome dodamo činjenicu da je trgovina narkoticima često povezana sa drugim ilegalnim aktivnostima i kriminalom, vrlo često sa određenim elementima hibridnog ratovanja, onda razumijemo da je borba protiv ilegalne trgovine narkoticima jako važan element bilo koje države u borbi za sigurnost”.

Racija širom Evrope: Uhapšeno 25 osoba povezanih s trgovinom drogom

Prometovanje narkotika je u porastu, tako da će saradnja rasti, poručuje Cikotić.

Raduje me činjenica da sigurnosne strukture u BiH sarađuju, ali ne samo u BiH nego i sa srodnim i povezanim strukturama u regionu. Sarađuju i sa EUROPOL-om i INTERPOL-om i ta saradnja će dobijati na intenzitetu jer imamo više faktora koji pokazuju da je prometovanje narkoticima u porastu“.

Mislim da je važno razumijeti da politički sigurnosti sistem BiH na državnom nivou nije najkonzistentnije izveden. Kriminalci i organizovane grupe su po definiciji inteligentni ljudi. Oni prepoznaju međuprostore, šupljine i nedostatke određenog sistema. Mislim da treba prepoznavati i vezu tih struktura sa određenim sigurnosnim i političkim strukturama. BiH je pogodan teren za to“.

Trenutni rezultati su došli nakon dugogodišnjeg rada, dodaje Cikotić.

Dezinformacija je jedan od elemenata koji obično prethodi nekim drugim radnjama. Udar na finansijski sistem, energetski sistem određene države predstavlja elemente hibridnog ratovanja. Mislim da je BiH u posljednjih nekoliko godina napravila značajne pomake u borbi protiv trgovine ljudima, ilegalnim narkoticima.. Ovo trenutno što gledamo predstavlja jednu logičnu posljedicu organizacijskog napretka koji se dešavao prethodnih pet godina“.

Odakle najčešće dolazi droga u BiH?

“Ministarstvo sigurnosti nema konkretnu nadležnost niti ulogu u tim operacijama, ali sam prisutvovao većem broju sastanaka, ne bih paušalno da cijenim ali čini mi se koliko god je ta saradnja regionalno poboljšana, još uvijek ima prostora i potrebe da se saradnja popravlja”, kazao je Cikotić i dodao:

Ti putevi idu sa nekih udaljenih destinacija; centralne Azije, latinske Amerike, preko Mediterana, preko BiH vode ka centralnoj i zapadnoj Evropi“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!