“Činjenica da li je neko zadržao prezime nakon razvoda – ne znači ništa”

Vijesti 25. jan 202110:17 > 14:16 1 komentar
N1

O pravima i položaju žena u Novom danu smo razgovarali sa Samrom Filipović- Hadžibadić direktoricom Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, o seksualnoj korupciji, presudama, krivičnim zakonima, prevosuđu sa profesoricom s Pravnog fakulteta u Banjoj Luci i poslanicom SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, eksperticom za ova pitanja Ivankom Marković.

Kako je, između ostalog, kazala Samra Filipović – Hadžiabdić, vladavina zakona može pomoći boljem položaju i odnosu prema ženama u politici i društvu.

“Sve dok ne uspostavimo vladavinu zakona kao jednog od stubova demokracije, mi ne možemo pričati o demokraciji.

Imamo mnogo slučajeva gdje političari, rekla bih, prednjače u medijima kao i mnoge javne ličnosti u izjavama seksizma, mizoginije, diskriminacije općenito”.

Marković je prokomentarisala posljednje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o zadržavanju prezimena supružnika nakon razvoda, koja je izazvala reakcije.

“Ništa ne bih posebno rekla o tome osim svog stava da činjenica da li je neko bio u braku sa osobom iste nacionalnosti ili ne, i da li je zadržao njegovo prezime nakon razvoda, za mene ne znači ništa. Takva činjenica ne može da govori u prilog nečije sposobnosti da obavlja određeni posao”, kazala je i poručila:

“Takve izjave nisu specifične samo za ovog političara, nego niz drugih. Žene u politici imaju tešku poziciju jer ono što se toleriše muškarcima njima se stavlja kao neka velika greška i nešto što utiče na kvalitet posla koji obavljaju”.

Pogledajte snimak gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare