Članovi Bundestaga sa organizacijama posvećenim žrtvama ratnog silovanja u BiH

Vijesti 10. jul 202222:32 0 komentara
Trial International

U okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Aydan Özoğuz, potpredsjednica Bundestaga, i Adis Ahmetović, član Bundestaga, danas su se susreli sa organizacijama koje na različite načine pružaju podršku preživjelima ratnog seksualnog nasilja.

Sa Aminom Hujdur, predstavnicom organizacije TRIAL International, i Midhetom Kaloper, predsjednicom udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995” razgovarali su o problemima i potrebama preživjelih ratnog silovanja i seksualnog nasilja, sa posebnim fokusom na veliki protok vremena od kada je rat završen te činjenicu da brojna prava preživjelih i dalje nisu u potpunosti osigurana.

“Ove sedmice, Njemačka je još jednom pokazala spremnost da istinski stane uz Bosnu i Hercegovinu usvajanjem rezolucije “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost”. Intenzivniji angažman Njemačke, koji predviđa ova rezolucija, treba da se ogleda i u pružanju podrške BiH da napokon adekvatno odgovori na potrebe preživjelih ratnog seksualnog nasilja, prouzrokovane psihološkim, fizičkim, ekonomskim i društvenim posljedicama koje je ovaj zločin ostavio na njih, te da im osigura prava na pravdu, istinu i reparacije. BiH mora preuzeti odgovornost za pružanje podrške ovoj često zanemarenoj kategoriji žrtava rata i to je neizostavan dio puta ka boljoj budućnosti o kojoj govori rezolucija”, kazala je Amina Hujdur, saradnica za komunikacije organizacije TRIAL International.

Na potrebe žrtava ratnog seksualnog nasilja danas podsjetila je i Midheta Kaloper, predsjednica udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995”.

“30 godina je prošlo od početka rata, kada su počinjeni zločini silovanja i seksualnog nasilja koji su zauvijek obilježili živote preživjelih, a BiH i dalje nema adekvatan sistemski odgovor i državni zakon koji bi odgovorio na njihove potrebe. Vrijeme teče a brojne preživjele strahuju da za vrijeme svog života neće ostvariti pravdu i prava koja zaslužuju”, kazala je Midheta Kaloper, predsjednica udruženja žrtava rata “Foča 1992-1995”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!