Članovi GSS-a za N1: 17 sati je trajala akcija spašavanja 62-godišnjakinje

Vijesti 29. maj 202315:35 0 komentara
N1

Nakon teške i neizvjesne noći na stijenama planine Velež, članovi GSS-a Mirza Kazazić i Emina Mustafić ispričali su kako je tekla akcija spašavanja hrvatske državljanke koja je u podnevnim satima zaglavila na litici visokoj 400 metara.

Kažu, velika sreća u cijeloj priči je što su u tom trenutku imali vježbu na Rujištu, pa su se uspjeli vlo brzo organizirati i stići do unesrećene.

“Imali smo staničnu vježbu na Rujištu, oko 12 sati smo dobili poziv da je starija gospođa pala, i da moramo ići u akciju. U 13 sati smo već bili spremni, krenuli smo i znali smo da će akcija biti teška, je to je lokalitet baš stjenovit i strašan”, kazao je Mirza Kazazić.

Do stijene su, kaže on, pješačili oko dva sata. Uz to su nosili svu potrebnu opremu.

“Sedam ljudi iz stanice Mostar se zaputilo na stijenu i u međuvremenu je naš načelnik obavijesti sve gorske službe, u nekom momentu je dole bilo 150-200 ljudi, ja sam bio na stijeni i vidio sam da dole lampe blješte. Naš doktor je pristupio do unesrećene, pružio joj prvu pomoć, ja sam bio 30 -40 metara ispod nje, ja i dvojica kolega, a gore ih je bilo četvero. Napravili smo sisteme za spuštanje i štandove, bilo je prijedloga da helikopter dođe da je spusti. Dolazio je par puta, mjerio, spuštao se, ali vidio je da ne može prići pa smo je morali ručno spuštati. Kad je krenuo transport unesrećene već je bila noć, bilo je teško, hladno, mokro, Velež je pun vode, tri ipo sata smo je spuštali, a pridružile su nam se kolege iz stanice Sarajevo na stijeni”, dodao je Kazazić.

Nakon što su je spustili, helikopterom EUFOR-a prebačena je u bolnicu, a cijela akcija trajala je čak 17 sati.

“Jutros smo oko sedam sati kući došli umorni, niko nije spavao”, kazao je, podsjećajući na koji način je došlo do nesreće: “Bila je grupica koja se pela, i gospođa je u jednom momentu pala. S njom je ostao samo jedan gospodin, ostali su prošli. Udarila se u stijenu rebrima, u nogu, taj čovjek koji je bio s njom nas je pozvao.”

Njegova kolegica Emina ističe da je ovo jedna od najtežih akcija za spasioce na ovom teritoriju, no ne krije radost jer je uspješno okončana.

“Poziv je iznenada došao, na svu sreću bili smo na Rujištu na vježbi i tu je bilo nas 20-ak koji smo bili u pripravnosti, sama akcija je bila jedna od najtežih koja se može desiti spasiocima na ovom teritoriju. Pristup ferati je dosta težak, s tim da moramo da iznosimo dosta opreme. Bili smo preumorni, 17 sati na stijeni, pomiješani su osjećaji, čitavo vrijeme ste zabrinuti. Ne znate da li se nekom drugom može nešto dogoditi, to je opasan teren”, poručila je Emina Mustafić, članica GSS-a.

Direktor Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” Zlatko Guzin kazao je da je pacijentica sa intenzivne prebačena na Odjel hirurgije.

“Zadobila je povrede grudnog koša. Radi se o prijelomu rebara s desne strane, bila je sinoć u jedinici intenzivnog liječenja, međutim pacijentica je svjesna, komunikativna, stabilna, dobro se osjeća, prebačena je na Odjel hirurgije, ne očekujemo nikakve komplikacije”, istakao je dr Guzin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!