Članovi Predsjedništva BiH boravili u Japanu, Islamabadu, Minsku…

Vijesti 02. feb 202318:591 komentar
N1/ F.Z. (Arhiv)

Najmanje su zajedno putovali, a putevi su ih vodili u različitim smjerovima. Najdalje je stigao i sada aktuelni član Predsjedništva Željko Komšić, čak do Japana, Milorad Dodik često je putovao na istok, a Šefik Džaferović na Bliski Istok.

Zajednički su najčešće putovali u posjete Briselu, tek jednom u Srbiju i jednom u Tursku.

Sastanku u Srbiji, pored Aleksandra Vučića takođe je prisustvovao turski predsjednik Redžep Taip Erdogan. Radilo se u trilateralnom sastanku lidera zemalja. Glavna tema sastanaka bio je autoput Sarajevo-Beograd.

U Bosnu i Hercegovinu je malo ko dolazio, što zbog virusa korona, što zbog složene političke situacije. Među onima koji su se odvažili su tadašnji mađarski predsjednik Janoš Adera, njegov kolega iz Slovenije Borut Pahor, predsjednik Tatarstana Rustem Mahihanova, te turski predsjednik Erdogan.

Među ministrima spoljnih poslova su bili ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, od evropskih zvaničnika Josep Borel, predsjednik EU Parlamenta, i Oliver Varhelji komesar za proširenje.

Željko Komšić je najdalje otišao, na ustoličenje japanskog cara, posjetio je i Pentagon, dva puta se susreo sa Papom, učestovao je na obilježavanju 75. godina UNESCO-a u Parizu gdje se susreo sa Emanuelom Makronom. Željko Komšić je boravio i u Izraelu na Svjetskom forumu o Holokaustu. Sa Džaferovićem je posjetio i Kabul, te vojnike oružanih snaga BiH.

Džaferović i Komšić boravili su u New Yorku u sjedištu UN-a te se obraćali na sjednicama Generalna skupštine UN-a.

I Džaferović je bio u Parizu, na komemoraciji bivšem predsjedniku Francuske Žaku Širaku, gdje se susreo sa Bilom Klintonom. Posjetio je i Islamabad gdje je dobio nagradu “The Nishan-e-Pakistan”. Predvodio je delegaciju BiH na samitu Organizacije islamske saradnje u Meki. Više puta je boravio u Turskoj. Putovao je u Albaniju, gdje se između ostalog susreo sa bošnjačkom zajednicom u ovoj zemlji.

Dodik je uglavnom išao istočno. Putin je jedan od sagovornika sa kojim je više puta razgovaro u Moskvi i Sankt Peterburgu. Posjetio je i Bjelorusiju, gdje je razgovarao sa još uvijek aktuelnim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, u Mađarskoj, ali i u Bosni i Hercegovini susretao se sa Viktorom Orbanom.

Lideri susjednih zemalja BiH nisu dolazili u Predsjedništvo ali jesu u BiH. Vučić je donio vakcine na sarajevski Aerodrom. Učestovali su na formumima, poput SEECP na Jahorini, ili Mostarskog sajma. Zbog sajmova su dolazili i Ana Brnabić, Andrej Plenković, bivši premijer Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Makedonije Stevo Penderovski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar