Čolo o “kočenju” nabavke vakcina: Vijeće ministara treba preuzeti odgovornost

Vijesti 17. jan 202116:53 0 komentara
N1

Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH, pojasnila je za N1, da li je ova komisija ta koja koči nabavku vakcina. 

Podsjetimo, ranije je zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić, kazao da nije prošao zakon na Ustavnopravnoj komisiji koji su predložili o javnim nabavkama. Kako je on rekao, Ustavnopravna komisija na neki način koči nabavku vakcine.

Jesu li se vakcine mogle nabaviti sa postojećim Zakonom o javnim nabavkama i može li se Ustavnopravna komisija dovesti u vezu sa ovom cijelom dramom oko nenabavke vakcina, upitala je Čolo reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić.

“Ustavnopravna komisija u posljednje vrijeme zauzima takve stavove kojima obara te sistemske zakone već u komisijskoj fazi. Na Ustavnopravnoj komisiji poslanici SNSD-a i HDZ-a, njih ima četvero, i često im se priključi peti poslanik, obore zakone koji su veoma bitni za pristupanje Evropskoj uniji, kao što je Zakon o sukobu interesa i i kao što je ovaj Zakon o javnim nabavkama. Međutim, na Ustavnopravnoj komisiji, poslanici HDZ-a koji su glasali protiv ovog prijedloga DF-ovog, Zakona o javnim nabavkama, su istakli jedan razuman stav – da oni ne mogu glasati o zakonu bez mišljenja Agencije za javne nabavke, odnosno bez Vijeća ministara”, istaknula je Čolo.

I od Vijeća ministara, tvrdi naša sugovornica, Ustavnopravna komisija je u dva navrata tražila stav i nikada nisu dobili odgovor o tom zakonu.

“Mislim da Agencija za javne nabavke i Vijeće ministara moraju biti uključeni u taj proces, ne možemo prepustiti poslanicima da oni predlažu taj zakon. Isto mislim da samo neusvajanje zakona i njegovo obaranje u komisijskoj fazi na Ustavnopravnoj komisiji nije spriječilo Vijeće ministara, da po postojećem zakonu preduzme odgovarajuće aktivnosti i nabavi vakcine, jer mi nemamo ministarstvo zdravstva na državnom nivou. Imamo Ministarstvo civilnih poslova koje ima koordinirajuću ulogu, ali državno Vijeće ministara kao državni izvršni organ, mislim da je trebao preuzeti odgovornost”, navela je.

Za kraj je poručila da u zakonu uvijek postoje mehanizmi kojima se nabavka može izuzeti od odgovarajućih procedura.

“Samo što niko neće da radi svoj posao”, zaključila je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!