Čović: Genocid u Srebrenici se ne može osporiti, usvajanje Rezolucije otvorilo je pitanje secesije

Vijesti 24. maj 202422:08 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je kako je usvajanje UN-ove Rezolucije o Srebrenici izazvalo novu krizu i podjele u zemlji, ističući i da hrvatska strana ima jasan stav kako se u tome mjestu dogodio genocid kojega se ne može osporavati.

„Nastavak je to različitih pogleda na posljednji rat, pa i zločina koji su se događali. Rezolucija je otvorila brojne prijepore i pitanja u zemlji“, rekao je Čović gostujući u programu RTVHB.

Naveo je kako se usvajanjem dokumenta pred Općom skupštinom UN-a “pokazalo da Bosna i Hercegovina nema vanjsku politiku budući su posve različito o tome pitanju nastupali članovi Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova i članovi Vijeća ministara”.

Opća skupština UN-a u četvrtak je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Čović smatra da Rezolucija o Srebrenici “neće dovesti do pomirenja u Bosni i Hercegovini”.

Američka ambasada: Secesija ili razdruživanje znači kraj Republike Srpske

„Neće se doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja. Pitanja secesije“, istaknuo je.

Za vodećeg hrvatskog političara genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine ne smije se nijekati.

„Što se tiče genocida u Srebrenici, mi smo se jasno očitovali, a ja svojim odlaskom tamo. Taj se dio ne može nikako danas osporavati“, rekao je Čović.

On smatra kako neće biti jednostavno izaći iz aktualne krize, no jedinu mogućnost za to vidi u dogovoru domaćih političara oko nastavka europskog puta zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!