Čović na sjednici HNS uputio poruka SDA i onima koji “Hrvate guraju na marginu”

Vijesti 04. feb 202312:33 4 komentara
N1/ F.Z.

Lider HDZ-a Dragan Čović obratio se danas prisutnima na sjednici Hrvatskog narodnog sabora sumirajući rezultate prošlih izbora, probleme na čijim rješenjima rade, ali i uputio poruku nekadašnjem koalicionom partneru SDA bez spominjanja imena ove političke partije.

Poruka SDA

Kazavši da su im prioritet izmjene Izbornog zakona, Čović je naveo kako bi se do sada to završilo da se ispoštovao Mostarski sporazum.

“Kolege koje su ga s nama potpisali na političkoj sceni unutar BiH, Bošnjacima, pokazali su u izbornoj kampanji kako su se odnosili u tom i šta im je bila taktika i strategija. Samim time, sebe su doveli u poziciju margine političkog života u BiH”, rekao je Čović.

Govoreći o “legitimnom predstavljanju”, Čović je rekao kako je tu bilo mnogo špekulacija, ali i najavio da bi se vlast u FBiH mogla uspostaviti tokom ovog mjeseca.

“Želimo da s druga dva politička naroda kroz legitimno predstavljanje gradimo izvršnu i zakonodavnu vlast. Praktičan primjer je uspostava Vijeća ministara. To treba realizovati i na nivou FBiH. Nikada prije nismo uspjeli uspostaviti vlast. Siguran sam da ćemo tokom veljače završiti uspostavu vlasti i na razini FBiH”, kazao je Čović te obrazložio “legitimno predstavljanje”: “Nijedan Bošnjak u nijednoj instituciji zastupničkog ili doma naroda nije biran glasovima drugog naroda do Bošnjaka. Jednako tako i srpski narod. Jedino još uvijek hrvatskom narodu u samo 4-5 županija nam predstavnike doma naroda biraju glasovima Bošnjaka. To ćemo promijeniti”, rekao je Čović.

Istakao je kako “vjeruje da će biti dovoljno mudrosti na političkoj sceni da FBiH daju poseban zamah”.

“Dragi Andrej…”

Više puta se zahvalio Andreju Plenkoviću, premijeru Republike Hrvatske, za različite oblasti – od kandidatskog statusa BiH do izbora u BiH.

“Dragi Andrej, od srca ti hvala za to što je pitanje Hrvata na stolu svake administracije koja nešto odlučuje o BiH, bila dio EU, američke administracije ili druge. Sada ke lakše nego ikada prije”, kazao je Čović.

Naglasio je kako je “BiH i njihova domovina i da mirnim putem žele rješavati sve probleme, a euroatlantskim putem vanjskopolitička pitanja”.

“Ohrabreni kandidatskim statusom kojeg ne bi bilo da nije bilo predsjednika Vlade RH, puno je iskušenja ispred nas. Dragi Andrej, hvala na dolasku danas, to je velika potpora. A mi ćemo pokazati da smo zrelo preuzeli i da zaslužujemo takav iskorak kada je u pitanju status jer zadnje dvije tri godine nismo. Vjerujem da ćemo potaknuti kolege i sada u Vijeću ministara, i bošnjačke i srpske, da istim putem nastavimo jer taj put nema alternativu”, kazao je Čović.

“Nikada više ne želimo krvlju da branimo svoje”

Kazao je i to kako je “HNS nekada bio nužda, a danas krovna institucija hrvatskog naroda koja jamči da može osigurati potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda”.

“Svi koji su Hrvate tjerali na marginu, danas dobijaju odgovor – na krivom ste putu. Činili smo sve i dalje ćemo činiti da budemo dio vlasti u BiH koja će predvoditi sve pozitivne procese. Nikada više ne želimo da krvlju branimo svoje. Ovo je naša domovina, gdje god Hrvati žive, od Save od Jadrana”, poručio je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare