Čović najavio epilog pregovora sa predstavnicima SAD i EU

Vijesti 14. jan 202216:18 8 komentara
HDZ BiH Kupres

Sastanci sa evropskim i američim predstavnicima o Izbornom zakonu trebali bi biti završeni do 25. ovog mjeseca poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa gradonačelnicima i načelnicima iz ove stranke. Sastanku na Kupresu kao gosti su prisustvovali ministri iz Vlade Hrvatske Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, te Tomislav Ćorić, ministar privrede i održivog razvoja.

“Mislim da idući tjedan imamo nekoliko razgovora, da bi , oko 23. 24. 25. trebali biti završni razgovori na temu Izbornog zakona sa predstavnicimam evropske i američke administracije, u skladu sa dogovorom iz Mostara, koji se tiče Izbornog zakona”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Nakon toga ići će se u dalje pripreme, između ostalog i u manje izmjene Ustava, kako bi se, kaže Čović mogli provesti izbori. Teme sastanka su bili i projekti iz vodno-komunalnog sektora u pograničnom području rekao je ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislav Ćorić, dodajući da je većina tih projekata završena, ali i da planiraju pomoći razvoju lokalnih zajednica.

“Ponudio sam ekspertizu koju imamo u Hrvatskoj u pokušaju da dovršimo uspješan sistem upravljanja otpadom u Hrvatskoj”, rekao je Čorić.

On je još dodao da ih raduje privredni forum, koji će se u aprilu održati u Mostaru.

“Koliko shvatam, zemlja partner će biti Mađarska, međutim Hrvatska je zainteresovana i za investicije, i za saradnju privrednika sa partnerima u BiH, biće prisutna na tom forumu”, rekao je Čorić, dodajući da su prisutni u BiH i podržavaju predsjednika HDZ-a u naporima koji se provode.

“Sve u smislu pozicioniranja hrvatskog naroda, kao jednakopravnog naroda na svim nivoima u BiH“, rekao je ministar.

Ministrica Nataša Tramišak kaže da joj je bilo zadovoljstvo razmjeniti informacije o tome kako doći do sredstava u EU.

“Saveznika imate kao BIH na putu u EU, to je jasan, stibilan, i siguran put BiH”, rekla je Tramišak, dodala da je jedan od puteva korištenje EU fondova.

Sastanak predsjednika sa načelnicima i gradonačelnicima iz HDZ-a kaže Čović redovna je aktivnost, a Iduća koordinacija predstavnika lokalnih zajednica trebala bi se održati u Brčkom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare