Čović: Ne bih da neko iz Sarajeva zatvori plin u Posušju; ja mogu završiti samo na bijeloj listi – jer je anđeoska

Vijesti 19. jan 202414:20 13 komentara
N1

U Mostaru se održava sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH). Bio je to povod da se predsjednik stranke, Dragan Čović, obrati medijima, a uslijedio je niz tema - od jučerašnjeg sastanka sa državnim partnerima nakon kojeg je obećana finalizacija izmjena Izbornog zakona BiH za februar, do eventualnih američkih sankcija. Čović poručuje: Mogu završiti samo na bijeloj listi, nikakva crna ne dolazi u obzir.

U Banjaluci je jučer održan koalicionih partnera sa kojeg je optimistično poručeno kako se tokom idućeg mjeseca očekuje finalizacija dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, a sve nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt u decembru najavio kako će ih sam nametnuti ukoliko ne uslijedi dogovor među zvaničnicima.

SNSD se oglasio nakon sastanka koalicije: “Napravljen je značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH”

“On je bio preslik atmosfere jednog sastanka iz augusta prošle godine, nakon kojeg smo usvojili pet zakona u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH. Na dnevnom redu bilo je puno tema, a sve su bile u funkciji naših EU integracija, sa ciljem da niko ne nameće nikakva rješenja. Ne vidim nijednog razloga da visoki predstavnik nameće bilo kakvu odluku”, naveo je Čović osvrčući se usput i na druge teme sastanka, među kojima su i budžeti – pa je tako dodao kako vjeruje da ćemo i državni i federalni budžet imati u tekućem mjesecu.

O američkim sankcijama

Medije je zanimalo šta Čović ima za reći o još jednoj aktuelnoj temi. Nedavno je, naime, američki državni tajnik Antony Blinken zatražio od šefova diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića, da izvrše pritisak na Čovića ‘kako bi ‘prestao s opstrukcijama’ plinskog povezivanja Hrvatske i BiH. Neki su to shvatili kao jasan znak da je Čović pred američkim sankcijama.

Dragan Čović na korak od američkih sankcija? Blinken se žalio na lidera HDZ-a

“Ja sam sa velikim dijelom međunarodnih predstavnika razgovarao kao predstavnik HDZ-a i HNS-a, ponekad kao parlamentarac. Mi redovito imamo sastanke (sa ambasadorima op.a.). Sve to i dalje ide prijateljski. Dva imena ne mogu biti prepreka. Ako se mi i ne razumijemo – dvije administracije se moraju razumjeti. Mi nemamo prećih partnera do zapadnih partnera – to je Zagreb, Brisel i Washington”, naveo je.

Potom je nastavio o južnoj plinskoj interkonekciji – rekavši kako je to strateški interes Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda zbog kantona kroz koje će proći.

“I naravno da je naš prijedlog bio jasan. Zakon o ovoj interkonekciji je već u proceduri, od prije par godina, i na njega se osporilo dosta stvari, pa smo procijenili da nema smisla. Osnovna dvojba oko toga zakona je BH Gas. Neka se niko jezički ne naljuti – ali ja sam rekao – kao što imamo BH Gas imaćemo i južnu plinsku interkonekciju, koja će biti u vlasništvu Vlade FBiH sto posto. Ja privatnih interesa nemam, i dalje ćemo gurati taj projekat. Kad bismo mi danas dogovorili sve – trebalo bi još sedam ili osam godina da bi se projekat realizirao. Ne bih želio da sutra neko zbog političke krize u Sarajevu zatvori plinovod u Posušju. Činimo sve da taj zakon dobije mjesto u parlamentarnoj proceduri, a za operatore – mi preuzimamo odgovornost”, naveo je.

Šta će poslije toga uslijediti – kaže – nije ga briga.

“Ja mogu biti samo na nekoj bijeloj listi, jer je anđeoska, ni na kakvoj crnoj. Razgovarao sam i sa Konakovićem jučer o tome, i on je zaćuđen što je njemu neko pisao da utiče na nekoga. Isti razgovor sam imao i sa Grlić-Radmanom, koji je također iznenađen što je neko od njega to tražio”, dodao je.

Uoči posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Bosni i Hercegovini poručio je – pratneri na državnom nivou žele da dogovorima dokažu da su zaslužili otvaranje pregovora.

“Ovo što smo jučer dogovorili je toliko veliko…Ja sam uvjeren da će glavna gošća to i potvrditi, vjerujem da će to u utorak biti krajnje afirmativno”, naveo je.

Von der Leyen, Plenković i Rutte sljedeće sedmice stižu u BiH

O suđenju Dodiku: Ohrabrio sam ga prijateljski

Upitan je i o suđenju koalicionom partneru, Miloradu Dodiku.

“Mene mnogi smatraju kao bliskog suradnika Dodiku. Nema smisla komentirati bilo šta što se dešava na sudu. Neka se završe, pa neka se vidi ko, šta i kako. Jučer kada sam pio kavu sa Dodikom, sam ga prijateljski, kao i većina kolega, ohrabrio jer je samo dan prije bio na sudu. Kako god da teklo, nije ugodno. Niko od vas nije to doživio, pa ne znate šta osoba može osjećati, pogotovo ako ste uvjereni da to što se radi nema smisla”, rekao je.

Dodik je, podsjetimo, pred Sudom BiH, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika BiH Christina Schmidta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare