Čović neće da čuje za pregovore sa SDA: Pregovori su završeni, mi imamo partnere

Vijesti 12. apr 202313:53 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je mogućnost promjene 'Osmorke' kao partnera za uspostavu vlasti u Federaciji Bosni i Hercegovini, nakon što je SDA pozvala na drugačiji dogovor oko vlasti koji bi uključivao i ovu stranku kao sastavni dio buduće vlade.

“Neće trebati nikakvi novi pregovarački procesi. Mi smo pregovore završili, partnera imamo i trebamo realizirati to partnerstvo uspostavom Vlade FBiH”, rekao je Čović u izjavi za medije u Mostaru.

Čović je uvjeren kako će se nova Vlada FBiH imenovati u sljedećih desetak dana. Usprotivio se intervenciji visokog predstavnika Christiana Schmidta smatrajući kako odluke moraju donositi lokalni političari.

“Visoki predstavnici mogu donositi odluke, ali one su kratkoročne. Jedino predstavnici tri konstitutivna naroda mogu promijeniti izborno zakonodavstvo, eventualno ograničeno Ustav i stvoriti jedan ambijent da više nikada ne stavljamo ovu temu”, rekao je Čović.

Podsjetimo, HDZ BiH je potpisao sporazum sa strankama političkog bloka ‘Osmorke’ koju čine probošnjačke i građanske stranke, a koje predvode SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, o uspostavi nove Vlade FBiH. Ove stranke ne žele u vlasti SDA i Demokratski front, Željka Komšića.

Rok za izbor vlade je istekao 6. aprila nakon čega je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt uputio posljednje upozorenje da će morati intervenirati ako se uskoro ne izabere nova vlada.

Lendo: SDA će ponuditi novo rješenje prihvatljivo za Osmorku

Predsjednica Bradara je za danas sazvala posljednji sastanak s potpredsjednicima Igorom Stojanovićem i Refikom Lendom kako bi se pokušao postići dogovor o imenovanju Vlade Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!