Čović o ukidanju akciza na gorivo i manjem PDV-u: Da li time stvarno pomažemo?

Vijesti 14. mar 202214:00 > 14:11 11 komentara
N1

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a na današnjoj konferenciji za medije nakon održane sjednice predsjedništva te stranke poručio je da je Čović je istakao da se na sjednici govorilo o mnogim temama, ali da su primarne bile one ekonomske, političke, sigurnosne i socijalne.

Međutim, na pitanje zbog čega Dom naroda Parlamenta BiH nije sazvao hitnu sjednicu na kojoj bi potvrdili odluku Zastupničkog doma o ukidanju akciza na gorivo kao i prijedlog Izmjena zakona o PDV-u.

“Predstavnici HDZ-a su se apsolutno uključili kada je riječ o Zastupničkom domu, dali svoj doprinos i oko PDV-a i oko zakona o platama, a što se tiče nas delegata u klubu Hrvata u Domu naroda, mi smo zakazali sjednicu. Tačno je da smo htjeli da ona bude ove sedmice, ali to nismo mogli dogovoriti unutar kluba, pa je ostalo da bude 24. marta gdje bi bile sve tačke dnevnog reda. Međutim, bilo je pet kolega koji su htjeli imati hitnu sjednicu po jednoj tački dnevnog reda. Oni su predložili dvije, ali poslovnički samo jedna može ići, a to su akcize. Ja sam jutros formalno sazvao sjednicu za srijedu, mislim da će biti u 14:30 sati jer gospodin Josep Borrell nam je tada u Sarajevu i to moramo malo prilagodili, ali sam jutros isto tako pismeno zatražio od predsjednika Vijeća ministara BiH, ministra finansija u Vijeću ministara, ministrice finansija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i direktora Uprave za indirektno oporezivanje, a uputili smo im Prijedloge zakona kako su prošli u Zastupničkom domu, da nam dostave jedan osvrt na te prijedloge da li time stvarno nešto i pomažemo osim što smo se obratili javnosti i rekli da nešto želimo uraditi. Da li pravimo više štete ili koristi u tome svemu”, rekao je Čović.

Dalje je naveo da je upravo zbog toga potrebna analitika.

“Dakle, ako ukidate akcize na gorivo – šta to formalno znači, da li će naši građani na pumpama imati jeftinije gorivo ili će biti nešto drugo? Da li će nam budžeti biti skraćeni za 300 ili ne znam ikoliko miliona KM i šta to onda znači za sve one resore unutar budžeta kako se već dijele akcize, a ista situacija je i sa PDV-om. Uprava za indirektno oporezivanje je rekla da će trebati pola godine da nešto zaživi, šta nam znače podijeljene stope PDV-a, da li time narušavamo sistem ili činimo nešto dobro. Dakle, mi ćemo kao delegati u Domu naroda morati temeljito raspraviti to pitanje. Na ovoj hitnoj sjednici samo ovu tačku, ali na sjednici 24. marta koja će biti sa mnogo tačaka dnevnog reda i svega onoga što se tiče fiskalne problematike”, pojasnio je Čović.

Čović će sutra prisustvovati sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u Briselu gdje će, između ostalog, kako kaže nastojati iznijeti vrlo jasan stav oko toga kakav je odnos BiH prema Evropskoj uniji i EU integracijama.

“Poslat ću vrlo jasnu poruku o našoj evropskoj budućnosti. Nažalost mi često znamo reći da želimo taj evropski put, a kada nam se kaže da ga trebamo realizovati i usvojiti tri ili četiri zakona, onda to baš i nismo htjeli uraditi. Za naš evropski put trebalo je riješiti pitanje Izbornog zakona ima već dvije godine i da ne nabrajam dalje u vezi sa onim okvirom u vezi 14 uslova koje su pred nas postavili. Vrata nam niko neće otvoriti ako mi to ne zaslužimo, to je jasno. Mi smo u jednom trenutku krenuli sa ubrzanim inicijativama jer se zbog ove priče oko Ukrajine govorilo o tome da će se dobiti neki ubrzani put, međutim, vidjeli smo da se to neće promijeniti ako mi sami ne promijenimo svoj odnos prema domovini BiH i međusobnom uvažavanju. Ja sam uvjeren da će biti jako puno razgovora, bilo ih je i proteklih 10 dana i oni bi morali okončati se na način da dobijemo legitimne predstavnike i da možemo organizovati demokratske opće izbore ove godine”, poručio je Čović.

Naveo je da je za evropski put BiH potrebno riješiti pitanje Izbornog zakona te da smatra da zbog toga Josep Borrell, šef evropske diplomatije, između ostalog i zbog toga dolazi u Sarajevo ove sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare