Čović popustio nakon pritiska Zapada? “Pravi kompromis koji uključuje restruktuiranje BH Gasa”

Vijesti 28. feb 202422:30 0 komentara
N1

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović proteklih sedmica je u fokusu zapadnih zvaničnika, ali i medija zbog, kako navode, kočenja projekta Južne interkonekcije. Čović je naveo kako će pristati na zakon, ali da se treba osnovati novo preduzeće sa sjedištem u Mostaru. Naišao je na oštre kritike, a američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomacije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na Čovića kako bi prestao s "opstrukcijama". No, prema procjenama Ilije Cvitanovića, lidera HDZ-a 1990, Čović bio mogao biti spreman na kompromis i da projekat Južne interkonekcije ipak radi BH Gas.

Amerikanci i evropski mediji pišu o Čoviću i “sabotaži Južne interkonekcije” zbog nove kompanije. Čović se usprotivio Amerikancima.  Zašto to radi?

Što se tiče južne plinske interkonekcije, smrtni grijeh bi bioo da to propadne i da BIH ne dobije drugi izvor dotoka plina da se oslobodi od utjecaja jedinog dobavljača plina koji dolazi iz Rusije. Nije to na sjednicama HNS-a na kojima sam bio bila tema. Ne znam šta je razlog da bude ultimatum na jednom preudzeću. Imam informaciju da je spreman na kompromis i da će biti postignut isti. Ovakav BH Gas ne može odgovoriti intersima Hrvata na područjima kuda treba proći južna plinska intekronekcija. Čović pravi kompromis da se dođe do srednjeg rješenja koje će onemogućiti bilo koga da manipulira plinom s jednim restruktuiranjem BH Gasa, promjenom upravljačkih struktura, pogonom u Tomislavgtradu, Posušju, Mostaru… I hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se iznađe rješenje u okviru svih strana, da očekuje kompromis. Građanima bi 30 milijuna bilo plaćeno za eksproprijaciju kuda bi prošao cjevovod, proejkat će donijeti dodatnu vrijednost područjima gdje se radi, plus dolazi iz Hrvatske.  Želim nalgasiti  da je Ameirka strašteki saveznik BiH pa i Hrvata.

Je li Čovićevo zaoštravanje odnosa s Amerikancma na štetu Hrvata?

Dugoročno će biti, ali nadam se da nije došlo do te razine. Nadam se da će postići kompromis.

Je li to znak da se Čović ipak prepao američkih sankcija?

Ja ne tvrdim da je spreman na kompromis nego da je rješenje u kompromisu i bitan je stav Plenkovića da se u tome treba naći rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!