Čović: Raspravljati o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno

Vijesti 15. apr 202413:27 1 komentar
N1

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ BiH, a nakon koje se obratio predsjednik ove stranke Dragan Čović. Kako je poručio Čović, optimističan je glede određenih stvari, a smatra da je rasprava o zakonima koje je nametnuo Schmidt je besmisleno.

“Radili smo pripreme za lokalne izbore gdje smo usvojili neke ključne dokumente kako bi se naše smjernice definirale. Bilo je i riječi o izborima za evropski parlament, dosta dinamično u skladu sa pripremama događaja”, kazao je Čović i dodao:

“Danas će nam doći gosti linijom iz Beograda, sutra je otvaranje sajma gospodarstva i tu će biti puno predstavnika iz Hrvatske. Osnovne teme sam naznačio, a vi možete ući u detalje određenih točaka”.

Ne dijelite pretjerani optimizam u vezi svega što se dešava?

“Kada je u pitanju izborna aktivnost, optimističan sam. Kada je u pitanju naš evropski put, jako sam optimističan. Kada je u pitanju sigurnost i politički procesi naravno da će svako biti zabrinut. Mi to možemo posmatrati sa strane i zato jedan takav odnos. Danas smo na sjednici Predsjedništva iskoristili našu proaktivnost i otvorit ćemo procese u BiH tamo gdje je došlo do zastoja, kako bi do kraja tjedna imali razgovore sa svim partnerima”, smatra Čović.

“Tu ćemo imati ključnu ulogu, to sam rekao i gospodinu Sattleru. Taj optimizam postoji. Mi nemamo druge, element sigurnosti nema drugog puta. Sve drugo je sunovrat civilizacije”, dodao je.

Na pitanje o današnjoj sjednici Skupštine Srebrenica, kazao je:

“Kada sam se otišao pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici tada sam rekao svoj stav i ne vidim zašto opet o tome razgovarati. Iskazali smo bezbroj puta naš stav. Što se tiče drugog dijela, ne znam ko je sazvao sastanak, niko me nije zvao, pozivam da se dogovori sastanak i sjede negdje. Tu ćemo biti do kraja proaktivni”.

“Insistirat ćemo na usvajanju Izbornog zakona, Zakona o sudu u Vijeću ministara. Raspravljati o zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik je besmisleno, već sam to rekao. Ja se ne bih time više bavio i davao neku drugu dimenziju. Vjerujem da nas ima dovoljno da vodimo procese u pravom smjeru”, ističe Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare