Čović: Učinit ćemo sve da damo ključni doprinos, da više niko ne mora nametati ništa u BiH

Vijesti 26. apr 202412:36 0 komentara
N1

U Mostaru je u toku sjednica HNS-a, uoči koje su se obratili Borjana Krišto i Dragan Čović. Čović je govorio o prijedlozima za rješenje Izbornog zakona, te istakao koji će prijedlog podržati.

O već dostavljenom prijedlogu, Čović je kazao:

“To je samo prijedlog Trojke. Imam uvid u taj dokument, dobio sam ga kao takav. Mislim da će na iduću sjednicu Predsjedništva ići zajednički prijedlog kakav smo predlagali i usvajali, koji nije do kraja usvojen. Vjerujem da će na prvoj radnoj sjednici Vijeća ministara u narednih desetak dana ići prijedlog, ne taj, nego zakon koji je već u proceduri. To je također jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u proteklim mjesecima gdje imate i tehničke izmjene, CIK, Predsjedništvo i vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Vijeću ministara”, kazao je Čović.

Još je poručio da se nada da će se ići u pravcu donošenja odluka domaćim zajedničkim snagama.

“Dogovor je partnera na zadnjem sastanku u Sarajevu je da se u Parlamentu što skorije usvoje ta rješenja, kako bi ona bila nadomjestak onome što je uradio Visoki predstavnik. Čini mi se da ćemo moći ići u tom pravcu, ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi onome što svi želimo a to je da domaćim snagama svi donosimo rješenja. Mi ćemo učiniti sve da damo ključni doprinos, da više niko ne mora nametati ništa u BiH, te da izbore pripremamo na način kako smo to već dogovorili, i odluke Suda u Strazburu, ali i odlke Ustavnog suda BiH gdje trebamo zaštititi institucije gdje se donose odluke”, dodao je Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!