Čović uoči sastanka u Mostaru: Možda danas usaglasimo i dio Izbornog zakona

Vijesti 25. sep 202312:13 2 komentara
N1

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine u Mostaru je održala petu proširenu sjednicu Predsjedništva. Proširenoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH prisustvovali su predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora i organizacije HDZ-a BiH za Distrikt Brčko.

Na sjednici su razmatrali unkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima vlasti, unutarstranačke aktivnosti u funkciji jačanja uloge HDZ-a BiH u političkom ambijentu BiH, te obilazak općina i gradova kako bi jačali ulogu HDZ i povezali svoje ljude i biračko tijelo.

Čović je istakao da se govorili i o EU zahtjevima i zakonima koji se trebaju usvojiti na nivou BiH, a o kojima će danas raspravljati sa koalicionim partnerima u Mostaru, Nerminom Nikšićem (SDP) i Miloradom Dodikom (SNSD).

“Danas u svi zakoni koji postoje na dnevnom redu od 14 uvjeta EU, naravno i Izborni zakon. Možda danas i neki dio Izbornog zakona bude i usaglašen i poslat u proceduru”, kaže Čović.

Dodaje kako sui radna tijela već definirana za ostale zakone i sve će raditi preko Vijeća ministara BiH.

“Danas će na dnevnom redu biti svaki detalj za naš put u EU pa tako i Zakon o Ustavnom sudu BiH. Danas ćemo imati pozitivnu atmosferu i to garantuje sami format sastanka”, rekao je.

Nikšić uoči sastanaka koalicijskih partnera: Dolazimo spremni da razgovaramo

Vijeće ministara BiH, kaže Čović, će već na prvoj narednoj sjednici jedan taj paket staviti na dnevni red. “Koliko je to preambiciozno vidjet ćemo da do kraja godine usvojimo sve zakone.”

“Ja ću nastojati biti fin domaćin i sve teme su stavljene na dnevni red pa i Zakon o Ustavnom sudu BiH i Izbornom zakonu. Nijedan od ovih zakona iz paketa EU zakona neće zaobići parlamentarnu proceduru ,i kako će proći, i kakvi će biti amandami i raspreve, to ćemo vidjeti”, rekao je Dragan Čović.

Istakao je da će izvještaj EU u oktobru za BiH biti pozitivan i da je zadovoljan dinamikom usvajanja EU zakona.

“Izvještaj već napravljen i biće objavljen tokom desetog mjeseca i vjerujem da će biti pozitivno. Biće ovi politički efekti i ko šta izjavljuje i na šta poziva, ali dinamika je tu i uvjeren sam da nijedan zakon do desetog mjeseca neće biti izostavljen iz procedure i rasprava u Vijeću ministara BiH. Očekujem korektnu klimu koje će dati rezultate.”

“Svaki član HDZ-a je bitan”

Komentarisao je i napuštanje kadrova HDZ iz Vareša i Livna.

“Svaki gubitag čalnova je gubitak za HDZ. Imate trzavica i to smo raspravili u funkciji lokalnih izbora”, i dodao da će HDZ biti još jači i da će nadoknaditi gubitke, posebno u ZDK, te da se nada dobrim rezultatima na lokalnim izborima, te da će imati i tri zastupnika u Saboru R Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više