Covid call centar u KS počeo s radom, pacijenti usluge dobijaju putem telefona

Vijesti 06. mar 202114:38 > 15:03 2 komentara
N1/Ilustracija

Ljekari Covid call centar u Domu zdravlja Vrazova za četiri sata primili su 94 poziva. Kako je kazala dr. Azra Gegić Gazija, javljaju se pacijenti različite životne dobi sa standardnim simptomima Covida. Od danas pozivom na broj 081 920 333 stupate u kontakt sa ljekarima iz svih domova zdravlja u KS.

“Imaju temperaturu, malaksalost, slabost… Neko traži savjet, neko uputnicu, neko očitavanje nalaza. Raznolik je spektar poziva i pacijenti su jako zadovoljno jer danima nas nisu mogli dobiti s obzirom da su nam linije bile prebukirane. Pacijentu sada više ne treba porodični doktor i mi sve možemo uraditi sem da ga uvedemo u izolaciju i otvorimo bolovanje. Na kraju dana šaljemo mailove matičnim ambulantama i ljekarima gdje ih obaviještavamo o tome šta smo uradili s njihovim pacijentima“, kazala je dr. Gegić Gazija.

V.d. direktora JU Dom zdravlja Amela Kečo kazala je kako u svakoj općini funkcionišu barem dvije linije na koje se isključivo javlja ljekar.

“Problem je što nismo imali dovoljan broj kadra, ali od ponedjeljka ćemo dobiti nove kolege pa ćemo se konsolidovati. Još imamo tehnički problem s uključivanjem ilijaša, Hadžića i Vogošće, ali to rješavamo i očekujemo da će startati od ponedjeljka”, kazala je Kečo.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako su kao Vlada opredijeljeni da počnu mijenjati “već urušeni zdravstveni sistem” te da su Covic call centar otvorili u roku od pet dana.

“Pacijenti su izražavali veliko nezadovoljstvo jer nisu mogli dobiti svoje ljekare. U narednom periodu planiramo otvaranje call centra za hronične pacijente kojim će putem telefona biti omogućeno produženje terapije i davanje uputa za liječenje. U toku naredne sedmice u Novom Gradu će biti otvoren još jedan drive-inn centar za testiranje, a u Saraj Polju su prošireni kapaciteti u covid ambulanti”, rekao je Vranić.

Dodao je kako od ponedjeljka počinju s radom novi zdravstveni radnici što će doprinijeti boljem i bržem funkcionisanju JU Dom zdravlja KS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare