Crvena linija o zakonima o istopolnim zajednicama u regiji

Vijesti 01. apr 202110:11 0 komentara
N1

Poslije sedam godina od donošenja Zakona o istopolnom partnerstvu u Hrvatskoj, u Srbiji je 212 intelektualaca potpisalo Apel protiv donošenja Zakona o istopolnoj zajednici, smatrajući ga protivustavnim, a više od 500 javnih ličnosti potpisalo je peticiju za ovaj zakon, koji bi LGBT osobama bio prvi korak u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava. U BiH Zakon o istopolnim zajednicama još nije ušao u javnu raspravu.

Da li je Zakon o istopolnim zajednicama protivustavan, kako tvrde potpisnici Apela 212 ili je njegovo donošenje obaveza Srbije, kao članice Savjeta Evrope? Koliko predloženi Zakon pomaže, a koliko stigmatizuje LGBT osobe? Da li će oni koji su sklopili istopolno partnerstvo u Hrvatskoj uskoro osim hranitelja, biti i usvojitelji djece i koliko su LGBT osobe u Srbiji i BIH daleko od zakonom priznatog roditeljstva, koje protivnici tog Zakona smatraju eksperimentom.

O zakonima o istopolnim zajednicama u regionu u Crvenoj liniji govore Marija Stajić, koordinator Koalicije za prirodnu porodicu, Emina Bošnjak izvršna direktorka Sarajevskog otvorenog centra i Ivan Zidarević, aktivista za ljudska prava.

Autorka i voditeljka Crvene linije je Marina Fratucan.

Emisija je na programu N1 televizije u petak u 20 sati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!