Čubrilović o Izetbegoviću: Može se bez onoga koga nema

Vijesti 01. feb 202213:10 3 komentara
RTRs

Obraćanjem predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske počela je rasprava na posebnoj sjednici o političko-ekonomskoj situciji u Bosni i Hercegovini. Nedeljko Čubrilović obratio se u svojstvu predlagača i inicijatora sjednice ističući da je “ključni istotijski trenutak u kojem je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko neustavno donio odluku kojom je namenetnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji je bio okidač koji je snažno doprinio akceleraciji političkih tenzija i pogoršanju ukupne političke, ali i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini”.

Nakon tog trenutka, stav je Čubrilovića, politički odnosi su drastično pogoršani, postali su napeti i nepredvidivi uz tendenciju daljeg pogoršanja. Da je tako, rekao je, pokazao je i ishod pregovora o izmjenama izbornog zakona koji su vođeni u Neumu.

“Ako hoćemo da prevaziđemo stanje u kojem se trenutno nalazimo, bez obzira u kojem entitetu živimo i kako se nacionalno opredjeljujemo – moramo razgovarati. Moramo što prije otpočeti dijalog o svim takozvanim otvorenim pitanjima”, istakao je Čubrilović.

“Mi koji smo danas nosioci odgovornih funkcija u institucijama vlasti, ne smijemo biti neodgovorni i probleme sa kojima se očugledno suočavamo gurati pod tepih i ostaviti ih neriješenim za buduće generacije”, zaključio je ističući da je “neko morao biti prvi, inicijator i organizator dijaloga o krucijalnim pitanjima.”

Čubirlović je istakao i kako je Bosna i Hercegovina odavno množina, dva entiteta, tri konstitutivna naroda, više manjina, te da smatra kako se ništa ne može riješti ukoliko se ne polazi od toga.

Istakao je i kako nema opravdanja za neučešće u današoj raspravi, ponavljajući da su predstavnici iz Republike Srpske spremni da u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu učestvuju u dijalogu sa političkim predstavnicima iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Pozdravio je učešće predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, a osvrnuo se i na to što je učešće odbio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Međutim on u pisanoj koresporenciji nije propustio priliku da kaže zbog čega nije došao i da postavi uslove koje bismo mi trebali da ispunimo da bi on došao i obratio se narodnim poslanicima”, istakao je Čubrilović zaključujući da se “može i bez onoga koga nema” ističući uvjerenje da će doći do skorog susreta triju strana u Bosni i Hercegovini.

Čubrilović je istakao i da pred učesnicima u raspravi nisu predloženi rješenja ili zaključci, jer je “cilj da se vodi razgovor, bez nametanja rješenja”.

Čubrilovićevo obraćanje izviždao je šef kluba poslanika SDS Miladin Stanić koji je zbog toga dobio opomenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare