Čubrilović: Odluka NSRS u skladu s pravom i pravdom, VSTS RS postojao i ranije

Vijesti 11. feb 202212:13 1 komentar
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Narodna skupština, usvajanjem Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske, u potpunosti postupila u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Republike Srpske u kome je određeno da postoji Visoki sudski i tužilački savjet koji obezbjeđuje samostalnost, nezavisnost nepristrasnost, stručnost i efikasnost sudstva i tužilaštva.

„Narodna skupština Republike Srpske je ovaj zakon usvojila u formi nacrta i uputila ga u javnu raspravu, u trajanju od 60 dana. Nakon toga, zakon se u skupštinsku proceduru upućuje u formi prijedloga i tek onda ide na usvajanje i objavljivanje u Službenom glasniku“, pojasnio je predsjednik Čubrilović.

On je istakao da je Narodna skupština RS, kao najviše predstavničko, zakonodavno i demokratsko izabrano tijelo, “postupala u skladu sa pravom i pravdom jer je činjenica da su skoro svi domaći i međunarodni predstavnici nezadovoljni radom pravosudnih institucija, posebno onih na nivou Bosne i Hercegovine u čijem radu je evidentna pristrasnost i dvostruka praksa”.

„Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. godine nije ukinuo visoki predstavnik za BiH i nametnuo Zakon o Viskom sudskom i tužilačkom savjetu na nivou BiH. Visoki predstavnik je i na taj način preuzeo ovlašćenja parlamenta i donosio zakone za koje nije imao legitimno i legalno pravo“, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je na taj način visoki predstavnik za BiH, suprotno svim pravnim i političkim standardima, oduzeo ovlašćenje Narodnoj skupštini Republike Srpske da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i zamjenike javnih tužilaca, što je neprihvatljivo.

„Zabrinjava površnost i neargumentovanost svih onih koji komentarišu i osuđuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja je i dalje najfunkcionalniji i najefikasniji parlament u BiH“, istakao je predsjednik Čubrilović.

On je ponovio da je, “prema Ustavu BiH, pravosuđe u nadležnosti entiteta tako da Republika Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada”.

„Narodna skupština će i u buduće da donosi zakone u skladu sa Ustavom, u interesu Republike Srpske i njenih građana, a koji su, na demokratski način, birali narodne poslanike da na najbolji mogući način zastupaju njihove stavove“, izjavio je predsjednik Narodne skupštine RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare