“Čudesni svijet” sa gay tinejdžerom nastavit će se prikazivati u bh. kinima

Vijesti 05. dec 202213:55 6 komentara
Screenshot/YouTube

U kina je stigao novi animirani film "Čudesni svijet" iz produkcije mega filmske kuće Walt Disney Animation koji je izazvao lavinu reakcija u regiji zbog toga što je protagonista gay.

Samim time, crtani film “Čudesni svijet” izazvao je osude roditelje zbog sadržaja i onoga što sami likovi ove priče predstavljaju.

Yahoo Entertainment opisuje ovaj animirani film kao naučno-fantastičnu avanturu, inspiriranu pričama Julesa Vernea, francuskog pisca naučne fantastike iz 19. stoljeća.

U fokusu je avantura porodice istraživača Clade, koji zajedno plove “neistraženom i opasnom zemljom.” To je i prvi Disneyev animirani film u kojem je protagonista gay. Najmlađi član porodice Clade, 16-godišnji Ethan, zaljubljuje se u momka. Porodica prihvata i ohrabruje njegov izbor.

Zbog ovog detalja oko “Čudesnog svijeta” podigla se bura u susjednoj Srbiji gdje su za vrijeme prikazivanja filma roditelji s djecom demonstrativno napustili kino dvoranu. Važno je istaći da ipak prikazivanje ovog crtanog filma nije zabranjeno na području cijele Srbije već na jugozapadu ove zemlje – u Novom Pazaru, ali zbog bojkota roditelja kina u ovoj susjednoj državi nisu popunjena na ovoj projekciji.

RSE: Disneyjev animirani film nepoželjan u Novom Pazaru

Polemika se zatim prenijela i na društvene mreže na kojima su zabilježeni brojni komentari, među kojima ne nedostaje ni govora mržnje.

Imajući u vidu nedavne, negativne reakcije roditelja u vezi s ovim animiranim filmom, koji se u Bosni i Hercegovini emitira u kinima Cineplexx (Sarajevo, Mostar, Banjaluka), N1 ih je kontaktirao.

Na pitanje da li će pomenuti crtani film biti povučen sa reportara u bh. kinima, iz Cineplexxa smo dobili sljedeći odgovor:

“Navedeni film neće biti povučen sa repertoara, jer imamo interesovanje posjetitelja. Nismo do sada imali nikakave žalbe ni kritike. Stanovnici Sarajeva su građani otvorenog uma i svjesni su da se u crtanu promoviraju ljubav, zajedništvo i porodica”.

Dodaju da potražnja za filmom nije oslabila, te da se organiziraju školske projekcije, proslave rođendana kao i organizirani dolasci posjetitelja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare