Ćudić iz Brisela: Historijski dan za BiH, oprezno smo optimistični

Vijesti 21. mar 202409:27 0 komentara

Dok se iščekuje odluka o otvaranju pregovora BiH sa Evropskom Unijom, za N1 je iz Brisela govorila Sabina Ćudić, zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kako je kazala, očekuje historijski dan za BiH, ali da su "oprezno optimistični".

“Jučer smo se sastali sa komesarom za proširenje EU i osoba koja je ključna za izvještaj o napretku BiH, gospodinom Varhelyijem, koji nam je dao određene informacije o podršci ali i onima koji su skeptični glede nas”, kazala je Ćudić.

“Naš put se veže za sigurnosnu situaciju u Evropi, ali i zapadni Balkan, te su i najveći skeptici priznali veliki napredak BiH. Uz određene garancije da ćemo nastaviti raditi, očekujemo historijski dan za BiH. Oprezno smo optimistični”, dodala je.

Ćudić kaže da se nada početku pregovora već na ljeto.

“Nas je interesovalo i šta sutra, dan poslije. Čeka nas screening proces, nadam se i otvaranje pregovora ovog ljeta, ali i veliki broj odluka. Samo ću napomenuti da otvaranjem pregovora otključavamo određeni broj fondova za BiH”.

“Dramatični su dani iza nas u Briselu, postoji niz nacrta današnje odluke. To smo mogli i osjetiti u jučerašnjem glasanju parlamenata. Naši partneri su odigrali ključnu ulogu nenametanjem dodatnih obaveza za nas”.

Ćudić ističe da se još uvijek pregovara o svim tačkama i zarezima.

“Još uvijek se pregovara o svim tačkama i zarezima, ali sam poprilično sigurna da se stvari kreću u dobrom pravcu za BiH”.

“Kada se žalimo da BiH nije u fokusu, to je istina, BiH nije u fokusu. Nažalost, mislimo da smo u većem epicentru nego što objektivno jesmo. Mi se za taj epicentar moramo boriti. Ovo je evropski centar lobiranja i ne trebamo bježati od toga, ne trebamo bježati od toga da BiH stavimo na dnevni red”, poručila je Ćudić.

S obzirom da BiH očekuje veliki posao ako dođe do otvaranja pregovora, Ćudić je kazala:

“Bolje da nas čeka veliki posao nego da nas ne čeka. Ako pogledamo prethodne četiri godine koje su protekle u blokadi Parlamenta, nas čeka ozbiljan posao ali je to ključ stabilnosti. Stagnacija nas ne vodi nigdje, blokada nas ne vodi nigdje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!