Ćudić o evropskom putu BiH: Ovo što radi opozicija je najveća izdaja, biraju sitne poene

Vijesti 13. mar 202421:05 0 komentara
N1

Zastupnica u državnom parlamentu i članica Naše stranke Sabina Ćudić je u večerašnjem Pressingu na N1 govorila o mogućnosti otvaranja pregovora BiH sa EU, kao i odnosima na političkoj sceni BiH. Ćudić je istakla da je "izdaja ovo što opozicija trenutno radi, jer ne prepoznaju koliko je ovo važan trenutak za BiH".

“Radi se o historijskom momentu za BiH i historijskom poglavlju za BiH. Teško je dočarati u kratko vrijeme koliko je ovo važno za nas. Stavlja nas na tračnice evropskog puta i šalje jasnu poruku destruktivnim silama u BiH i van BiH da se te politike neće tolerisati”, kazala je Ćudić na početku emisije.

Mi sada operiramo na više kolosjeka, na EU putu kao i na implementaciji presuda Evropskog suda, BiH je u diplomatskom zamahu i moramo učiniti sve da iskoristimo ovaj spektakularno dobar trenutak“, dodala je.

Ćudić je pojasnila kako proces otvaranja pregovora nije jednostavan, te da su druge zemlje također morale ispuniti teške uslove i reforme.

Ja ću vas podsjetiti šta su bili uslovi zemalja u regionu za pregovore, Hrvatska je morala prebroditi teške stvari, Sjeverna Makedonija i promjena imena, Albanija se riješila preko 70 posto sudija. To su bolne reforme u onom momentu gdje se suočavate sa destruktivnim stvarima unutar države, tako otvarate poglavlje jednom savremenom periodu za zemlju“.

Također, Ćudić ističe da kada je ona bila opozicija, otvarala je vrata ljudima iz vlasti na brojnim evropskim lokacijama jer je “prepoznala šta je zajednički interes”.

Ja kada sam bila opozicija, otvarala sam vrata ljudima iz vlasti da se sastaju u Evropi sa zvaničnicima jer sam prepoznala da nam je zajednički interes Evropa. Bez dinara države smo otišli u Washington, Brisel, London, Berlin lobirali i otvarali vrata zvaničnicima iz BiH da se sastaju sa tim ljudima. Činjenica da ne žele učestvovati u ovome je najveća izdaja koja se mogla desiti BiH u proteklim godinama. Biraju sitne poene umjesto da se pridruže evropskom vozu i procesu. Ne morate voljeti mene, Trojku, bilo koga, borite se da dođete na vlast, sve je to legitimno. Izdaja je ovo što sada čini opozicija jer ne prepoznaju koliko je ovo važno. Sa svim se možemo kockati, ali ne sa evropskom budućnosti“.

Dodaje da se iz cijelog procesa može izvući velika finansijska korist za BiH.

“Ima prostora i za opoziciju u ovom procesu. Ja sam oduševljena svaki put kada čujem dobro argumentovanu kritiku na svoj račun. Ali u ovom momentu umanjivati važnost ovoga za BiH i tvrditi da BiH nije dobila ništa je notorna laž. Srbija je dobila 3,3 milijarde radi otvaranja pregovora, a mi kažemo da ništa ne donosi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!